U Subotici održani “Dani građevinarstva”

Građevinski fakultet u Subotici u saradnji sa Politehničkom školom bio je domaćin “Dana građevinarstva” na kojima su učestvovali učenici, studenti, projektni biroi i građevinska preduzeća sa ciljem povezivanja obrazovanja i privrede.

Tamo gde rade građevinske mašine, niču domovi, mostovi, putevi i objekti koji postaju prepoznatljiv simbol jednog grada. Učenici i studenti koji žele da budu neimari izložili su svoje radove u holu Građevinskog fakulteta u Subotici koji je, u saradnji sa Politehničkom školom, bio domaćin “Dana građevinarstva”.

“Sada mi je prioritet da završim srednju školu, a zatim planiram da upišem Građevinski fakultet i postanem arhitekta”, kaže Milica Tikvicki, učenica Politehničke škole u Subotici.

I njen drug iz škole ima iste planove.

“Planiram da budem student arhitektonskog smera na Građevinskom fakultetu u Subotici. Smatram da su “Dani građevinarstva” veoma korisni kako bi se osnovci i srednjoškolci bolje upoznali sa mogućnostima za školovanje na ovom fakultetu”, kaže Vladimir Vujković Bukvin, maturant Politehničke škole.

Iso Planić, direktor Politehničke škole, kaže da je velika prednost Subotice što nudi obrazovanje iz oblasti građevinske struke od srednje škole do fakulteta.

“U Politehničkoj školi imamo obrazovne profile koji su usmereni ka zanatskim zanimanjima gde se stiču znanja i veštine koje su upotrebljive u privredi. To su zanati koji su veoma deficitarni na tržištu rada, a obrazujemo i tehničare koji su, takođe, veoma traženi”, kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici.

Za učenike Politehničke škole koji, nakon završenog zanata, planiraju da nastave obrazovanje, bila su dragocena iskustva studenata i profesora Građevinskog fakulteta u Subotici.

“Kada sam upisivao ovaj fakultet posle srednje škole, želeo sam da postanem građevinski inženjer. Sada, kada se na trećoj godini studija više bavimo i naučnim radovima, razmišljam da upišem master i doktorske studije pa da se, možda, pridružim i ekipi fakulteta Građevinskog fakulteta”, kaže Matija Benčik, student Građevinskog fakulteta u Subotici.

Dekan Građevinskog fakulteta, prof. dr Milan Trifković, kaže da studente očekuje lepa budućnost.

“U građevinarstvu su se oduvek pravili divni projekti i objekti. Tako je i sada. Uvek ima posla u građevinarstvu koje je temelj svake privrede, a oni koji završe ovaj fakultet sigurno će imati i profesionalnu i finansijsku satisfakciju, kao i ugledno mesto u društvu”, poručuje prof. dr Milan Trifković, dekan Građevinskog fakulteta u Subotici.

Građevinski fakultet u Subotici trenutno ima oko 600 studenata koji pohađaju smerove arhitekture, hidrotehnike, saobraćaja i geodezije, a ove akademske godine planiraju da otvore svoja vrata za više od stotinu brucoša među kojima će se, kako očekuju, naći i učenici Politehničke škole koji su učestvovali u “Danima građevinarstva”.

Izvor i foto: rtv.rs