Aktivno 14 protivgradnih stanica na teritoriji Kikinde

Od 15. aprila, kada je zvanično startovala sezona protivgradnog dejstva, na teritoriji Kikinde aktivno je 14 protivgradnih stanica. U narednih šest meseci, 28 protivgradnih strelaca biće u pripravnosti, kako bi zaštitili useve od mogućih vremenskih neprilika. Na preskromnu naknadu za njhov rad, koja iznosi samo 4.000 dinara, kikindska lokalna samouprava izdvojila je dodatnih 8.000 dinara po strelcu.

U narednih šest meseci, Milana Vekić, protivgradna strelkinja, biće u pripravnosti 24 sata, jer u slučaju pojave gradonosnih oblaka mora da dejstvuje pravovremeno. Nakon završene obuke, ona je angažovana na protivgradnoj stanici u atarskom području Banatskog Velikog Sela, stanici koja pripada radarskom centru Samoš.

“Mi imamo, u okviru 24 sata, obavezna javljanja, zatim obavezna slušanja prognoza, primanje instrukcija. Ukoliko se pojavi potreba za delovanjem, takođe nema vremenskog ograničenja, 24 sata mi smo na terenu”, kazala je Vekić.

Teritorija Kikinde u nadležnosti je dva radarska centra – Samoš i Bajša, i „pokrivena“je sa 14 protivgradnih stanica, na kojima je angažovano 28 strelaca. Pored skromnih 4.000 dinara naknade za njihov rad, koji obezbeđuje RHMZ, kikindska lokalna samouprava izdvojila je dodatna sredstva za tu namenu.

“Ove godine smo za tu namenu izdvojili 2,5 miliona dinara i mesečna nadoknada od grada, po strelcu, iznosi 8.000 dinara. Pored tog iznosa, RHMZ plaćanje angažovanje strelaca 4.000 dinara mesečno”, napomenuo je rukovodilac Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Oličkov.
Grad izdvaja sredstva i za nabavku novih raketa, kao i za održavanje i opremanje protivgradnih stanica.

“Grad svakako izdvaja sredstva i za nabavku raketa. Konkretno, prošle i ove godine nismo imali potrebe za kupovinom novih raketa, jer je ostalo od prethodnih godina, što znači da ipak nije bilo tolikih elementarnih nepogoda”, rekao je Oličkov.

Kako je najavljeno, od sledeće godine i Kikinda bi trebala da bude obuhvaćena automatskom protivgradnom zaštitom, jer je na većem delu teritorije Vojvodine taj način rada već zaživeo.

Izvor i foto: rtv.rs