Pastor i Sijarto u Subotici: Nastavak realizacije započetih projekata

Srbija i Mađarska, zahvaljujući povoljnim izbornim rezultatima u obe zemlje, nastavljaju realizaciju započetih zajedničkih projekata, rekao je danas u Subotici ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On se u gradu na severu Vojvodine sastao sa rukovodstvima Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta.

Izgradnja srpsko-mađarskih odnosa se može nastaviti bez prekida i u narednom periodu, istakao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Pastor je, govoreći o rezultatima izbora u obe zemlje, istakao da su tražili podršku građana i da su istu i dobili.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što je Savez vojvođanskih Mađara sačuvao nivo svog legitimiteta i političke snage i to nam daje za pravo da se nadamo da ćemo biti deo i parlamentarne većine i izvršne vlasti, na način kao što je to bilo u prethodnom periodu”, rekao je Pastor.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Sijarto je zahvalio vojvođanskim Mađarima što su na parlamentarnim izborima u Mađarskoj učestvovali u rekordno velikom broju i na taj način omogućili da se saradnja Srbije i Mađarske nastavi.

„Mađari koji žive u Vojvodini pomogli su nam da dalje gradimo naše prijateljstvo, zasnovano na istorijskom pomirenju između Mađarske i Srbije. Njihovi glasovi su doprineli tome da aktuelna vlast može da nastavi svoj rad, a ovim rekordnim učešćem vojvođanski Mađari su dokazali da Matica na njih može da računa. I ovde bih sada jasno da poručim da i vojvođanski Mađari mogu da računaju na Mađarsku i u narednim godinama”, poručio je Sijarto.

“Mađarski narod se vrlo jasno odlučio za mir umesto onog rata koji se odvija u našem susedstvu”, istakao je Sijarto.

On je naveo da se izbori u Mađarskoj nisu odnosili samo na budućnost države već i građana, te da je zato bilo važno da svi pripadnici mađarskog naroda mogu da glasaju na izborima.

“Nama, koji zastupamo nacionalne interese je to bilo važno, za razliku od levice koja nije želela da pruži to pravo Mađarima van granica Mađarske”, rekao je Sijarto.

Na izborima u Mađarskoj, svoj glas van granica matične zemlje dalo je 318.000 građana, od kojih je više od 69.000 glasova pismeno stiglo iz Vojvodine, što je za dve trećine više u odnosu na prethodne izbore.

“U Mađarskoj je došlo do istorijskog izbora sa rekordnim rezultatima. Nikada nijedna koalicija, ni stranka nije dobila toliko glasova tokom demokratskog razvoja Mađarske”, rekao je Sijarto.

Tako će, od iduće nedelje 135 poslanika Fidesa sedeti u mađarskom parlamentu, što je, kaže, važno za sve Mađare.

“Ovo je bio izbor između mira i stabilnosti i rata”, rekao je Sijarto.

Sijarto je dodao da će zahvaljujući dobrim izbronim rezultatim u obe zemlje biti nastavljen Program ekonomskog razvoja Vojvodine.

On je podsetio da su kroz taj program do sada u Vojvodini podržali ukupno 14.123 preduzeća.

Sijarto je naveo da će Mađarska nastaviti sa ekonomskim razvojnim programom u Vojvodini, ukazujući da je do sada ukupno 14.123 preduzeća dobilo pomoć, dok je 167 milijardi forinti uloženo u razvojne investicije u Vojvodini.

“Nastavljamo dalje sa podrškom koja će ukupno iznositi oko 35 milijardi forinti, a biće usmerena na ekonomski program koji je dobar kako za ovdašnje Mađare, tako i za razvoj cele pokrajine. Dogovorili smo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nam vlada predloži koji su to projekti koje treba podržati u budućnosti”, rekao je Sijarto.

Mađarski ministar je rekao i da će se nastaviti rad na realizaciji razvojnog projekta brze pruge “Beograd- Budimpešta”, ukazujući da ona sada posebno dobija na značaju kao linija prevoza i transporta, zbog rata u Ukrajini, naročito za robu iz Grčke i drugih mediteranskih luka.

“Do kraja godine ćemo da pokrenemo transport robe na liniji Segedin-Subotica, a od idućeg leta će početi i prevoz putnika. Kada se to dogodi, nastavićemo razvoj linije prema Baji”, rekao je Sijarto.

On je naveo i da je, iako Srbija još nije članica EU, niti Šengen zone, Mađarskoj najlakše da se sa Srbijom dogovara oko otvaranja novih graničnih prelaza, izrazivši nadu da će u narednom period biti otvoreno još nekoliko graničnih prelaza.

Pastor: Stvoreni uslovi za jačanje saradnje između Mađara i Srba, dve države i vlade

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor rekao da je su oni zadovoljni rezultatima izbora u Srbiji i Mađarskoj, koji su održani 3. aprila.

“Izbori su prošli kako smo očekivali, čime su stvoreni preduslovi da nastavimo politiku jačanja saradnje između Mađara i Srba, dve države i vlade”, rekao je Pastor.

Kako kaže, SVM je tražio legitimitet i podršku svojih glasača, a stranka je pružila podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS-u, kao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i Fidesu.

“Pošto su oni izašli kao pobednici na izborima, uvereni smo da ćemo moći da nastavimo sa izgradnjom i razvojnim planovima koje smo zacrtali sebi u proteklih 10-ak godina. To nam daje za pravo da se nadamo sa ćemo biti deo parlamentarne većine i deo izvršne vlasti u Srbiji što će pomoći dalju gradnju odnosa”, rekao je Pastor.

Preneo je da je sa Sijartom dogovoreno da će se započeti poslovi, pre svega u oblasti privrede, nastaviti u narednom periodu.

“Nastavljamo u duhu odnosa koje smo izgradili, u cilju ostvarivanja prioriteta koji su za sve nas važni”, rekao je Pastor.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je “Pošta Srbije”, prema navodima pojedinih medija proglasila tajnom informacijom ko je isporučivao glasačke listiće građanima sa pravom glasa u Vojvodini na izborima u Mađarskoj, Pastor je rekao da ne može da odgovori na to, jer ne zna ni da li je Pošti upućeno takvo pitanje, ni i da li je i kako ona odgovorila, ali je istakao da je “Pošta Srbije” vrlo odgovorna firma, koja se odgovorno odnosi prema svojim klijentima.

“Glasovi koji su dostavljeni poštom, koristeći maksimalne zakonske mogućnosti pomogli su ljudima da daju svoj glas i iskoriste svoje zakonsko pravo. Niko se nije žalio da nije dobio glasački listić ili da je neko pokušao da utiče na njega da li da glasa ili ne. Znamo da je Mađarska izborna komisija zahvalila ‘Pošti Srbije’ za profesionalizam sa kojim je omogućeno da se glasački listići pošalju i dobiju nazad”, rekao je Pastor.

Izvor: Tanjug, rtv.rs
Foto: rtv.rs