Prolećna sadnja u Kikindi gotova do kraja marta

Prolećna sadnja u Kikindi biće završena do kraja marta. Tokom jesenje i prolećne sadnje, posađeno je 15 hiljada sadnica, kako u samom gradu, tako i u okolnim selima. Oko 130 sadnica posađeno je u jednoj od poslednjih akcija i one će ukrašavati centralne gradske ulice.

Ulice u širem centru Kikinde uskoro bi trebalo da dobiju novi izgled, budući da je planom prolećne sadnje posađeno 130 mladica. U pitanju su sadnice crvenolisne šljive i kelreuterije, koje su pogodne za život u urbanijim sredinama.

“Nije visoko drvo ni jedno ni drugo i ne pravi problem ni sa žilama, ni sa krošnjom. Zato njih sadimo u ulicama gde ima instalacija, zbog toga sadimo ove vrste”, kaže vlasnik rasadnika u Kikindi Radivoj Lagundžin.

Kikinda spada u područje sa najmanjim procentom pošumljenosti u Evropi. Zbog toga je svako drvo u tom gradu dragoceno.

“Grad Kikinda, u saradnji sa Pokrajinom i sa Republikom, u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na pošumljavanju i izdvajamo značajna sredstva, a dobijamo i donacije od Pokrajine i Republike. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama poboljšati situaciju što se tiče šuma i zelenila u Kikindi”, priča gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Sadnice je obezbedila jedna privatna kompanija, što može biti i pozitivan primer drugim firmama, kada je u pitanju društvena i ekološka odgovornost.

“Reč je o privatnoj kompaniji, koja je prepoznala značaj i važnost ozelenjavanja i dala je dobar primer javne i privatne saradnje u oblasti zaštite životne sredine”, rekao je Robert Jakša, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životnu sredine.

Sadnice su posađene u delovima ulica Vuka Karadžića i Jovana Jovanovića Zmaja, koja predstavlja jednu od najfrekventijih saobraćajnica u Kikindi. Savet za vlasnike kuća ispred kojih se sadnice nalaze je da ih zalivaju jednom do dva puta nedeljno, kako bi se što pre formirale.

Izvor i foto: rtv.rs