SKC Kragujevac: Najava programa za narednu nedelju

Ponedeljak, 21. mart u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Međunarodni dan poezije + Jazz Monday

Pesničko-muzički resital
Članice i članovi Književne radionice SKC već više od deceniju i po obeležavaju Svetski dan poezije u sredini svog delovanja.
Do sada je obeležavanje praznika pesme i proleća imalo oblik ulične akcije, otvorenog mikrofona i ukrštanja poezije sa drugim umetnostima i medijima.
I ove godine će biti tako; pošto Dan poezije kao pokretni praznik ove godine pada u ponedeljak, mi ćemo iskoristiti tu priliku koja se dešava tek svake šeste godine i poeziju ukomponovati u džez koji se ponedeljcima već dešava u Studentskom kulturnom centru.
Očekujemo Vas i ove godine.

Bend koji nastupa na Jazz Monday programu u ponedeljak, 21. marta u Kontakt galeriji je ” Free’o” – the Free Trio. Sastav čine veliki znalci sa domaće jazz scene koji nas slobodnom improvizacijom vode kroz free jazz – Marko Ćurčić, Aca Pejčić i Peđa Milutinović

Utorak, 22. martu 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Ja sam Greta

ULAZ SLOBODAN

režija: Natan Grosman
žanr: dokumentarni
trajanje: 97 min.
proizvodnja: Švedska

„Moje ime je Greta i želim da počnete da paničite“ – prva je rečenica kojom je ova devojčica započela svoju borbu za klimatske promene. Da nije bila direktna, verovatno je niko i ne bi uzeo za ozbiljno jer, kako kaže njen otac Svante koji joj je i glavni pratilac na putovanjima i u aktivnostima „ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara“. Odlučna i krhka u isto vreme, emotivna, poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli, pogotovo kada govori o Aspergerovom sindromu koji poseduje.

„Ja sam Greta“ je film koji je prati u njenoj borbi, ali i borbi njenih roditelja za nju samu. Kada su pomislili da će je izgubiti, ona je našla nešto za šta je odlučila da se bori, a to je budućnost zemlje.

Režiser Natan Grosman prati njenu naglu popularnost iz svih uglova – snima i scene iza scene, u njenoj kući, kao devojčicu koja vodi računa o svojim kućnim ljubimcima, uticaj koji je njen aktivizam imao na njenu porodicu – od toga da postanu vegetarijanci do toga da redukuju svoja putovanja avionom.

Sreda, 23. mart u 19.00 h
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje zbirke knjige pesama- Berenikina kosa, Danica M.Savić

„Poezija Danice M Savić nastaje, razvija se i održava u neprekidnoj igri kontrasta, paradoksa, sinestezije, kontrapunktiranja i jukstapozicije, zbog čega je svaka njena pesnička slika oneobičena u najboljem smislu te reči.

(…) Danica M. Savić vraća smisao inače potrošenoj frazi o poeziji čija vrednost leži u tome što je sa svakim ponovljenim čitanjem uvek za jedan ugao drugačija.

(Milan Miljković)

Lirskim doživljajem sveta, dominatnim temama i stilskom prefinjenošću, knjiga pesama Berenikina kosa bogata je nadgradnja poetičkog kruga započetog njenom prethodnom pesničkom knjigom. Težište pevanja i dalje je na jedinstvenom egzistencijalnom, kulturološkom i duhovnom iskustvu bića žene, ali je radijus poetskog glasa proširen pesničkim promišljanjem društvene tematike.(…)

Pored pesničkog preobražaja mitskih matrica, njihovog utelovljenja u savremenu stvarnost, svet i život, bitna karakteristika ove poezije je diskretan intelektualizam. Prepoznatljiv je po postupku referisanja ili citiranja pesnika ili filozofa čije je pesničko iskustvo nasleđeno iz bliže ili dalje prošlosti, na primer, od Ovidija i Borhesa, od Prevera i Kortasara, Crnjanskog i Kavafija, od Hegela, Rasela i Kamija, Odna, Miljkovića i Orlića… Knjiga pesama Berenikina kosa pesničkoj javnosti predstavlja svež i poseban glas njene pesnikinje.“

(Nina Živančević)

Danica M. Savić rođena je 1986. godine u Beogradu. Piše poeziju, književnu kritiku, eseje i naučne radove. Monografiju Avangardni eksperiment Rastka Petrovića objavila je 2007. godine. Pesničku knjigu Eta Cariane objavila je 2020. godine.

Dobitnica je nagrade Andra Gavrilović za najbolju književnu kritiku 2016. godine, kao i nagrada Ulaznica 2017 i Tragom Nastasijevića 2017. godine za esej.

Sreda, 23. mart u 21.00 h
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon, Anja Tončić

Umetnost Anje Tončić bavi se tehnološkom preciznošću, neizvesnostima i greškama – područjima relevantnim za proučavanje osnovnih svojstava, struktura i kretanja materije u naučnim oblastima, kao i svih oblika kreativnog izražavanja.

Njeno trenutno seciranje likovnih raspona se ne zasniva na digitalnim intervencijama (što bi u ovom slučaju bilo „linija manjeg otpora“), već isključivo na crtačkoj vizualizaciji podataka čiji je cilj prevođenje svojstava snopa čestica – sa fokusom na njegove nepreciznosti i kolebanja – izazivajući granice izdržljivosti praznog platna i belog papira.

Njena praksa je osobito uočljiva u ideji da se dobrovoljno graniči s područjem mogućeg stvarnog kretanja, međutim, u meri u kojoj vizuelno kretanje može izazvati u oku recipijenta određenu promenjivu oscilaciju, poznatu kao nistagmus, gde se destabilizacija proteže na celo polje vida. To je zato što faktori percepcije intervenišu kako bi ukazali na održivu vrstu kretanja – pomerajem ili deformacijom celog objekta ili jednostavno njegove površine.

Četvrtak, 24. mart u 21.00 h
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Oganj

U susret koncertnim promocijama novih izdanja projekta PRVI CD, u emisiji SKC kvArt predstavljamo i jedan od prethodnih odabranih sastava koji je svoj album prvenac “Tri put ti čukna” takođe objavio u okviru ovog projekta. U pitanju je sastav OGANJ koji je nastao 2013.godine u Vranju sa idejom spajanja tradicionalnog zvuka sa podneblja Balkana i modernog džeza. Sve numere na albumu su obrade starih etno pesama, uglavnom srpskih i bugarskih, sa izvornim motivima i pevanjem u tradicionalnom duhu ali ipak sa potpunom slobodom u pravljenju aranžmana.

Petak, 25.mart u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
DAMJANOV: ISKONI Bƀ SLOVO Književni portret Save Damjanova

ULAZ SLOBODAN

Učesnici : Sava Damjanov, pisac, Jasmina Teodorović, docent društveno-humanističke nauke, Dragana Bošković,magistar književnih nauka.

Sava Damjanov je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma. Njegova naučna istraživanja usmerena su pre svega ka fantastičnoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu, kao i ka komparativistici. Priređivao je za štampu tekstove srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka. Bio je urednik „Biblioteke srpske fantastike“, edicije „Novosadski manuskript“, kao i antologijske biblioteke „Deset vekova srpske književnosti“ kod Izdavačkog centra Matice srpske. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Društva novosadskih književnika (DNK). Predavao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i diplomirao (1980. godine, grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik), magistrirao (1986) i doktorirao (1996) pod mentorstvom akademika Milorada Pavića..
Njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, nemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u antologijama savremene srpske proze.
Kao gostujući pofesor držao je predavanja na mnogim univerzitetima u Evropi. Učesnik je međunarodnih književnih i naučnih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Subota, 26.mart u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Promocija albuma GO ALI SOKO

Projekat PRVI CD ove godine predstavlja izdanje lokalnog sastava GO ALI SOKO i promociju njihovog albuma “1” u subotu, 26. marta u Kontakt galeriji sa početkom od 20h.
Bend nas vodi na putovanje kroz muzičke žanrove destilovano u koncizni format četvorominutnih kompozicija. Repetativne bas linije, jaki ritmovi, hipnotički rifovi i puno neočekivanih rešenja u potrazi za ušima željnih svirke.

Sastav čine:
Ivan Ćirilović – gitara
Aleksandar Popović – bas
Aca Pejčić – saksofon
Saša Ranković – bubnjevi

Izvor i foto: SKC Kragujevac