Služba hitne pomoći u Subotici dobila “mobilnu bolnicu”

Služba hitne pomoći Doma zdravlja u Subotici bogatija je za novo sanitetsko vozilo opremljeno najsavremenijom medicinskom opremom za zbrinjavanje i prevoz životno ugroženih pacijenata.

U planu je i nabavka mini-busa za transport pacijenata na dijalizu kao i ginekološke opreme za Dispanzer za žene.
Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Subotici dobila je od Ministarstva zdravlja Srbije novo sanitetsko vozilo, takozvanu “mobilnu bolnicu”, vrednu 5,5 miliona dinara. Vozilo poseduje najsavremeniju medicinsku opremu poput defibrilatora “x” serije i aspiratora, što omogućava praćenje i adekvatno zbrinjavanje najugroženijih pacijenata.

“Vozilo koje smo dobili od Ministarstva zdravlja ima najsavremeniju medicinsku opremu koja će pacijentima koji su životno ugroženi obezbediti najbržu i najkvalitetniju moguću medicinsku pomoć”, istakla je Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja u Subotici.

Dom zdravlja je početkom godine, iz sopstvenih sredstava, takođe finansirao kupovinu jednog novog sanitetskog vozila pa vozni park Službe hitne pomoći trenutno poseduje ukupno 35 saniteta. Hitna pomoć, prema normativima, ima ukupno 26 lekara koji dežuraju u Subotici, kao i na punktovima u Bajmoku i Čantaviru.

“Normativom je propisano koliko imamo kadra, ali potrebe naših građana su znatno veće tako da bi bilo neophodno da imamo barem još jednu kompletnu ekipu u gradu kako bi mogli na vreme stizati na sve terene, a naši pacijenti dobiti bržu i bolju medicinsku zaštitu”, kaže dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine u Službi hitne pomoći u Subotici.
U Domu zdravlja ističu da čine sve što je u njihovoj moći da Služba hitne pomoći ima adekvatne uslove za rad.

“Služba hitne pomoći, prema normativu, ima pravo na 24 lekara, 35 tehničara i 32 vozača. To je ispoštovano. Trenutno u Domu zdravlja nedostaje deset lekara, ali se trudimo da Hitna pomoć nema manjak neophodnog kadra jer je ona prva i veoma bitna karika u sistemu zdravstvene zaštite te treba da ima sve što je neophodno”, kaže dr Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja u Subotici.

Grad je u budžetu za 2022. godinu opredelio sredstva u iznosu od 4,5 miliona dinara za kupovinu mini-busa koje će služiti za potrebe prevoza pacijenata na dijalizu.

Prošle nedelje potpisan je ugovor i sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo za nabavku ginekološke opreme u Dispanzeru za žene, vredne 7,7 miliona dinara, što će doprineti da pacijenti dobiju brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Izvor i foto: rtv.rs