Inicijativa IT Subotica 2030: Poziv mladima da studiraju i rade u IT sektoru

Kako od Subotice napraviti bolje mesto za život? Inicijativa IT Subotica 2030 ima jasan plan za to, u cilju da do četvrte decenije dvadeset i prvog veka broj zaposlenih u IT sektoru u ovom gradu bude petocifren. U tom cilju ugostili su danas srednjoškolce iz cele pokrajine kako bi im predstavili pogodnosti života, studiranja, a kasnije i rada u ovom sektoru u Subotici.

Reka srednjoškolaca iz više vojvođanskih gradova slila se danas u Suboticu na poziv Inicijative IT Subotica 2030. Njihova ideja je da ubede ove mladiće i devojke da studiraju u najsevernijem gradu u Srbiji, a nakon studiranja da tu ostanu i da rade jer IT kompanije vape za mladim kadrovima.
“U IT-ju ću da ostanem sigurno, a koliko me interesuje Subotica? Blizu je grada Sombora, tako da može biti opcija svakako”, kaže srednjoškolac iz Sombora Uroš Marković.

“Mene više zanima ekonomija i takođe planiram da upišem Ekonomski fakultet u Subotici, sviđa mi se grad, okruženje, nije daleko od Kikinde”, dodaje srednjoškolka iz Kikinde Ivana Čonta.

“Sigurno ću ostati u IT-ju, a u Suboticu sam došao da vidim kako je ovamo, pa da vidim da li ću u Novi Sad ili ovde, jednako mi je udaljeno, tako da ću videti. Razmatram još”, kaže srednjoškolac iz Apatina Filip Trišić.

Budući maturanti posetili su Visoku tehničku školu strukovnih studija i Ekonomski fakultet, koji su svoje obrazovne profile poslednjih godina uskladili sa potrebama IT kompanija.

“Možete ići i u pravcu klasičnog divelopera, dakle programera, za one studente koji bi se u tom pravcu usmeravali, ali oni koji sebe više vide u nekim menadžerskim strukturama, oni mogu ići i u prodžekt menadžment i u neke druge oblasti koje se tiču poslovne informatike”, ističe prodekan za osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici Vuk Vuković.

Inicijativa IT Subotica 2030 predstavlja ovaj grad kao najpogodniji za balans između života i rada, odnosno kao sredinu u kojoj je zaokružen proces od obrazovanja do zaposlenja.

“Svi budući maturanti, budući stručnjaci da vide da, ako se odluče za Suboticu, imaju jednu lepu radnu sredinu i jednu lepu poslovnu priču, od studiranja do zaposlenja”, poručuje menadžer IT klastera Subotica Oliver Guganović.

Pomenuta inicijativa, kroz društveno odgovorno angažovanje IT kompanija i uz podršku donosilaca odluka, ima za cilj stvaranje Subotice kao lepšeg mesta za život, a u kojoj bi sa sadašnjih hiljadu i petsto, broj radnika u IT-ju porastao na deset hiljada.

Izvor i foto: rtv