Potpisani ugovori za dodelu 258 studentskih stipendija u Kikindi

U Kikindi su juče potpisani ugovori za dodelu 258 studentskih stipendija. Po prvi put, sredstva će dobiti i oni koji nisu ispunili sve uslove konkursa. Mladi studenti iz Kikinde planiraju da novac potroše na izdatke i na putovanja.

Kikinđanka Viktorija Gomboš, studentkinja druge godine smera socijalni rad na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prvi put je konkurisala i dobila stipendiju, koju dodeljuje lokalna samouprava u Kikindi. Novčana pomoć mnogo znači pa već planira kako će utrošiti dodeljena sredstva.
„Ja sam planirala da čuvam pare, pa možda da ih potrošim na neko putovanje, jer bih volela da odem i posetim neku destinaciju, da li letovanje ili zimovanje, videću još“, kaže Viktorija Gomboš.

Student Mašinskog fakulteta u Beogradu Vukašin Spasić stipendiju će potrošiti na fakultetske izdatke: kiriju, skripte, uplate. Iako je na prvoj godini, planovi za budućnost već postoje.

„Najviše bih voleo da nastavim putem kojim sam krenuo još u srednjoj školi, pa da to bude neko vazduhoplovstvo, pošto sam završio Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu, tako da to bude vazduhoplovstvo, automobilska industrija ili automatsko upravljanje“, priča Vukašin Spasić.

Ove godine, u Kikindi je dodeljeno 258 studentskih stipendija. Zanimljivo je da od tog broja svega 89 studenata zadovoljava kriterijume Konkursa, dok ostalih 169 ne ispunjava sve uslove, pa će dobijati samo polovinu od ukupnog iznosa stipendije.

„Odlučili smo se da i njima damo određenu finansijsku podršku, da im damo motiva da uče, da vredno rade i da svojim rezultatima sledeće godine dobiju punu stipendiju“, objašnjava gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Za studentske stipendije iz lokalnog budžeta izdvojeno je 11 miliona dinara. Pun iznos stipendije na mesečnom nivou je 8.000 dinara, a studenti će stipendije primati osam meseci.

Izvor i foto: rtv.rs