Ruma: Da Borkovac bude najlepša turistička destinacija

Iskorištavanje ogromnog turističkog potencijala izletišta Borkovac, a posebno samog jezera jedan je od strateških ciljeva Opštine Ruma, a partnerstvo u realizaciji kompleksnog projekta stvaranja atraktivne turističke destinacije pružiće i susedna Opština Irig, koja uistinu katastarski gazduje većim delom jezera.

Tim povodom danas su Borkovačko jezero obišli čelni ljudi rumske i iriške opštine, poručivši da će zajednički projekat biti realizovan na temeljima poštovanja ekoloških principa i ambijentalnih karakteristika jezera, uz dopunu kvalitetnih sadržaja koji će doprineti omasovljavanju turizma.

Borkovac može postati jedna od najlepših turističkih destinacija u našoj zemlji, istakla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i ocenila da tako nešto iziskuje maksimalnu posvećenost, ozbiljan rad, kao i da će se uređenje jezera i izletišta Borkovac odvijati u tri faze.

“Prva faza podrazumeva pošumljavanje šume Borkovac oko prostora starog bazena. Za to smo dobili sredstva od Ministarstva za zaštitu životne sredine u vrednosti od 7,5 miliona dinara. 2 miliona smo izdvojili iz opštinskog budžeta za nabavku 1.700 sadnica. Sadnja će započeti na jesen. Takođe, uredićemo i prostor oko starog bazena sa mobilijarom za decu, sa igralištem, klupama. Potom krećemo u drugu fazu, a to ćemo raditi zajedno sa Opštinom Irig. Izmenićemo Plan detaljne regulacije sa ciljem kako bi definisali preciznije i jasnije budući izgled samog jezera Borkovac i priobalja. Za to ćemo oformiti stručno radno telo od predstavnika iriške i naše opštine kako bi što efikasnije radili na tom zadatku. Na tu fazu se nadovezuje uređenje staze kroz šumu Borkovac kao i uređenje staze uz Borkovački potok koja će se pružati do ulice 15. avgust. Treća faza podrazumeva uređenje samog jezera, plaže, priobalja oko jezera, izgradnju pešačkih staza, trim staza, igrališta za decu kako bi Borkovac zasijao u onom pravom sjaju kakav je nekad imao i kakav zaslužuje. Nadamo se uspešnoj saradnji i da ćemo zajedno uspeti da to u narednom periodu i realizujemo”, izjavila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Namera Opštine Irig je da svoju turističku ponudu obogati još jednom zanimljivom, uređenom lokacijom, napominje predsednik te opštine Tihomir Stojaković.

“Ovo jezero se nalazi na kilometar-dva od Rume, a desetak-petnaest kilometara od Iriga bez pristupnih saobraćajnica, zato je i bilo donekle prirodno da je sama lokacija više u fokusu Rumljana. Pristupnim saobraćajnicama obezbedićemo lakši pristup građanima ka ovom izletištu sa naše strane. U planu je da se napravi staza oko jezera i da oko staze budu prateći turistički sadržaji. Ja bih samo napomenuo da pre svih ovih faza što se tiče uređenja Borkovca, mi moramo da uradimo jednu veliku stvar, ne tako jednostavnu, a to je uklanjanje nelegalnih objekata uz odgovarajuće prijave, jer u prethodnih desetak godina se gradilo bez ikakve kontrole. Ono što će Opština Irig da uradi, a to je u toj prvoj fazi da uklonimo te nelegalne objekte kako bi mogli dalje da pristupimo izradama i Plana detaljne regulacije i ostalih planova koji nas očekuju”, kazao je Stojaković.

Kada je reč o poslednjim ulaganjima rumske lokalne samouprave u Borkovac za nabavku novog mobilijara u izletištu izdvojeno je 2.412.000 dinara, dodatnih blizu 6 miliona dinara opredeljeno je za rasvetu, a u narednom periodu planiraju se daleko veća sredstva.

Prva faza novog projekta započinje već u maju za kada su planirani prvi radovi na uređenju prostora starog bazena

Izvor i foto: ruma.rs