Epidemijska situacija u Kikindi se poboljšava

Epidemijska situacija u Kikindi se poboljšava. Na dnevnom nivou, otkrije se oko 40 novih slučajeva, a sve je manje i zaražene dece. Stabilnije je stanje i u kikindskoj Opštoj bolnici, gde je trenutno hospitalizovano 30 pacijenata na Infektivnom odeljenju i jedno dete na Odeljenju kovid pedijatrije. Lekari i dalje upozoravaju na oprez i apeluju na građane da se vakcinišu.

U Kikindi se epidemijska slika polako stabilizuje. Sada je u tri kovid ambulante više kontrolnih nego prvih pregleda. Tokom vikenda, otkriveno je 20 novih slučajeva, ali radni dani menjaju i brojke.
“Od vikenda, pa na dalje, od ponedeljka smo imali 49, u utorak 47, pa u sredu 37 novootkrivenih slučajeva. U isto vreme, imali smo oko 200 pregleda ukupno, od toga 50 do 60 prvih pregleda po jednoj ambulanti“, priča dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi

Poboljšanje je vidljivo i u kikindskoj Opštoj bolnici. U protekla 24 sata, u Febrilnoj ambulanti obavljeno je 17 pregleda i samo jedna osoba zadržana je u toj ustanovi, zbog obostrane upale pluća:

“Na Infektivnom kovid odeljenju imamo 30 ležećih pacijenata, uglavnom starije životne dobi, koji zahtevaju kiseoničnu terapiju. To su uglavnom pacijenti sa obostranom upalom pluća. Već duže vreme nemamo pacijente na respiratoru i pacijente u Intenzivnoj nezi. Na Odeljenju kovid pedijatrije, imamo jedno odojče stabilnog zdravstvenog stanja“, ističe dr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Kikindi.

U Dečijem i Školskom dispanzeru situacija je takođe povoljnija. Ipak, stariji ljudi i dalje su u riziku.

“Od pre nedelju dana se taj broj dece smanjuje. Imamo mali broj novootkrivenih slučajeva zaražene dece, ali imamo sve starije ljude sa komorbiditetima, pa i dalje apelujem na ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobenimo ovu pandemiju“, dodaje dr Marković.

Sa druge strane, proces imunizacije gotovo da je stao. Na dnevnom nivou da se od jedne do pet prvih i nešto više drugih i trećih doza. U Kikindi je prvu dozu vakcine primilo preko 26 hiljada građana, drugu oko 25 hiljada, dok je treću dozu vakcine primilo 18 hiljada Kikinđana.

Izvor: rtv.rs

Foto: pixabay.com