Kako pelcer subotičke multikulturalnosti može da se prenese u druge delove Srbije?

Kako pelcer subotičke multikulturalnosti može da se prenese u druge delove Srbije, najbolje pokazuju rezultati odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu. Odeljenje je otvoreno uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a iskustva ovog fakulteta, ali i manjinska pitanja bili su u fokusu posete šefa misije ove organizacije najsevernijem gradu u Srbiji.

Saradnja Grada Subotice i Misije OEBS-a u Srbiji je izuzetna, što potvrđuju iskustva odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, složili su se na današnjem sastanku gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu.
„Subotica je ponosna na sve ono što je postigla u oblastima koje prati i unapređuje misija OEBS-a, a naročito po pitanju manjinskih prava i skladnog suživota“ – ocenio je Bakić.

OEBS je jedan od pokrovitelja otvaranja odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, gde godišnje stasava pedesetak ekonomista srpske i albanske nacionalnosti.

„Taj projekat je jedan od bitnijih za Misiju OEBS-a i ocenjen je prošle godine kao najuspešniji projekat OEBS-a u Republici Srbiji, na šta smo mi izuzetno ponosni“- rekao je dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nebojša Gvozdenović.

„Vidimo dobre rezultate, a smatramo da će još dobrih doći. Smatramo da fakultet sa sobom nosi ne samo potencijal u pogledu akademskog iskustva koje ima, već upravo u pogledu multietničkog iskustva koje na dobar način koristi ne samo ovde u Vojvodini, već i u drugim delovima Srbije“- smatra Bratu.

Šef misije OEBS-a u Srbiji sastao se i sa predstavnicima tri nacionalna saveta nacionalnih manjina sa sedištem u Subotici, koji od ove organizacije računaju na razumevanje i podršku.

Izvor i foto: rtv.rs