Zelenski odbacio pregovore sa Rusijom u Minsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je odbacio pregovore sa ruskom stranom u Belorusiji, u Minsku, ali je naveo da je otvoren za pregovore na drugim lokacijama.

On je naglasio da je protekla noć bila brutalna, kao i da je na meti granatiranja bila civilna infrastruktura, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, okupacione snage napadaju civilna područja gde nema vojne infrastrukture.

Prethodno je Rusija objavila da je ruska delegacija stigla u Minsk na pregovore sa Ukrajinom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je odbacio pregovore sa ruskom stranom u Belorusiji, u Minsku, ali je naveo da je otvoren za pregovore na drugim lokacijama.

On je naglasio da je protekla noć bila brutalna, kao i da je na meti granatiranja bila civilna infrastruktura, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, okupacione snage napadaju civilna područja gde nema vojne infrastrukture.

Prethodno je Rusija objavila da je ruska delegacija stigla u Minsk na pregovore sa Ukrajinom.

Ruska delegacija stigla je u Belorusiju na pregovore sa ukrajinskom stranom, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

“U skladu sa sporazumom, ruska delegacija koja se sastoji od predstavnika ministarstava spoljnih poslova, odbrane i drugih agencija, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima”, rekao je Peskov, prenosi Tass.

“Mi ćemo biti spremni da započnemo pregovore u Gomelju”, kazao je Peskov.

Ruske oružane snage uništile su 975 objekata ukrajinske vojske, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

“Do sada, ruske snage su uništile 975 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, među njima 23 komandna punkta i komunikacionih centara, tri radarske stanice, 31 PVO sistem (S-300, Buk-M1 i Osa), 48 radarskih lokatora. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letelica, kao i lanseri raketa Točka-U”, rekao je Konašenkov.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da je 14 pripadnika odbrambenih snaga Ukrajine i šest civila, među kojima i jedno dete, ubijeno otkako su ruske snage pokrenule napad na Kijev.

Kličko je sinoć na platformi Telegram naveo da je 71 osoba povređena, među kojima je 25 civila, od kojih je troje dece, prenosi državna ukrajinska agencija Ukrinform.

Savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko naveo je na Telegramu da je dečak ubijen u napadu ruske vojske na Kijev, dodaje Ukrinform.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP