Rusija: Kijev za Uskrs planira provokacije; 90 stranaca drže kao živi štit

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je da Kijev namerno priprema uslove za provokacije ukrajinskih bezbednosnih službi na Uskrs, “kojima bi se aktivirao novi talas rusofobije u Ukrajini i inostranstvu”.

“Provokativne akcije se pripremaju u trenutku kampanje kijevskog režima u ukrajinskim medijima, kojom se Rusija optužuje da je navodno organizovala granatiranje verskih objekata “, izjavio je Mizincev.

Prema njegovim rečima, ove provokacije takođe “imaju za cilj da diskredituju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije”.

On tvrdi da su “episkopi Ukrajinske pravoslavne crkve dobili preporuke iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog da ne održavaju tradicionalna uskršnja bogosluženja u noći 23. i 24. aprila, već da ih zamene sa internet prenosom službi u crkvama”.

Mizincev je ocenio da takva obaveštenja nisu namerno poslata Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske Patrijaršije kako bi se u njenim crkvama organizovala masovna okupljanja vernika, prenosi TASS.

Ruski zvaničnik je izneo tvrdnju i da ukrajinske specijalne službe planiraju provokaciju sa upotrebom hemijskih supstanci u luci Južnje u Odesi, kako bi okrivile ruske oružane snage i optužile ih da gađaju civile.

“Najverovatniji scenario ovog insceniranja bi bio imitacija raketnog udara ruskih oružanih snaga na vojnu pomorsku bazu Ukrajine, što bi rezultiralo eksplozijom lučke hladnjače koja se nalazi u krugu od 500 metara od vojnog cilja”, rekao je Mizincev.

On je još izneo tvrdnju,da je u cilju realizacije ovog scenarija u taj objekat 18. aprila iz Odese dopremljena cisterna sa amonijakom, dok su pripadnicima policije i specijalnih službi u toj oblasti,kako je naveo, podeljena sredstva za ličnu zaštitu.

Moskva je upozorila juče i da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i specijalne službe Velike Britanije planiraju provokaciju u Lisičansku, u regionu Luganska, sličnu onoj u Buči, preneo je TASS.

Ukrajinski nacionalisti drže 90 stranaca kao živi štit

Snage ukrajinskih nacionalista drže 90 stranih državljana kao živi štit, upozorio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Mizincev je još 21. aprila predočio da ukrajinski nacionalisti drže kao taoce ukupno 6.134 stranih državljana iz 10 država, podseća se u izveštaju TASS.

“Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 90 stranih državljana iz pet država kao taoce i koriste ih kao živi štit”, rekao je Mizincev i dodao da je 76 stranih brodova iz 18 država i dalje blokirano u sedam ukrajinskih luka i ne mogu da isplove zbog velike opasnosti od ukrajinskih granatiranja i podvodnih mina.

“Zauzvrat, Ruska Federacija preduzima čitav niz sveobuhvatnih mera kako bi se osigurala civilna plovidba u vodama Crnog, Azovskog i Sredozemnog mora. Ipak, još uvek postoji opasnost od ukrajinskih podvodnih mina duž obala crnomorskih država”, upozorio je Mizincev.

Izvor: Tanjug

Foto: Ilustracija