Kina: Testiranje na koronu za 20 miliona stanovnika Pekinga

Redovi za testiranje korona virus rastu danas širom Pekinga, nakon što su vlasti povećale planove za masovno testiranje stanovnika kineske prestonice na još deset gradskih okruga, kojima će sada biti obuhvaćeno oko 20 miliona ljudi.

Mnogi stanovnici Pekinga požurili su u supermarkete da bi se opskrbili hranom i drugim zalihama pre mogućih lokalnih blokada, poredeći situaciju sa Šangajom, gde je u martu prijavljeno više od 1.000 slučajeva pre nego što su stroga ograničenja karanatina uvedena za 26 miliona ljudi, navodi Rojters.

Vlasti su danas odlučile da zatvare neke teretane, pozorišta i turističke lokacije, dan nakon što je započeto testiranje u najvećem kvartu Pekinga, Čaojangu, u kom živi 3,45 miliona ljudi, a koje će se vršiti u tri etape.

Stanovnici i oni koji rade u Čaojangu su testirani u ponedeljak, pa ponovo u sredu i petak,a Peking je najavio da će do subote sprovesti testiranja u 10 drugih okruga i jednoj razvijenoj ekonomskoj zoni, prenosi Rojters.

Kineska prestonica prijavila je za ponedeljak 33 nova slučaja lokalnog prenosa kovid 19, saopštile su danas gradske zdravstvene vlasti, od kojih su 32 bila simptomatska, a jedan asimptomatski, što je nešto više od 19 infekcija prijavljenih dan ranije.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA