Veterinarska stanica u Hemijskoj školi u Subotici

Ministarstvo prosvete i Grad Subotica obezbedili su blizu 15 miliona dinara za izgradnju veterinarske stanice u okviru Hemijsko-tehnološke škole u tom gradu. Veterinarski tehničari, koji se školuju toj obrazovnoj ustanovi, imaće tako mogućnost da praktičnu nastavu obavljaju u samoj školi, ali će stanica biti otvorena i za sve ostale građane.
Za bilo kakav pregled, kontrolu ili drugu vrstu veterinarske intervencije, vlasnici ljubimaca će uskoro moći da posete i veterinarsku stanicu u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici.

Tu će dobiti uslugu, kao u bilo kojoj drugoj veterinarskoj ambulanti, ali će ona u isto vreme biti i mesto gde će budući veterinarski tehničari sprovoditi praktičnu nastavu.

Značajan deo nastavnih sredstava za samu ambulantu je škola već obezbedila.

“Mislim da smo u prethodnom periodu blizu tri miliona dinara imali na raspolaganju za opremanje jedne takve veterinarske stanice i mislim da će to biti odlična stvar. U Subotici se konačno školuje veterinar, koji nikada ranije nije bio u ponudi subotičkih škola. Uvek su naša deca morala nagde da putuju, a sada ne moraju. Školuju se u našem gradu, i to na, mogu slobodno da kažem, jednom zavidnom nivou”, objašnjava Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

U Hemijsko-tehnološkoj školi je inače veterinarski tehničar, kao novi obrazovni profil, uveden pre dve godine.

Za samu stanicu će biti rekonstruisan jedan objekat u okviru škole, a Matković se posebno zahvaljuje gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, koji je prepoznao značaj jedne takve investicije.

“Gradska uprava zaista ima kurs koji je usmeren ka unapređivanju obrazovanja i tendenciji da Subotica postane regionalni obrazovni centar, makar na srednjoškolskom nivou, što je od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu. Planira se formiranje dve trening centra u Subotici, i to je zaista poseban kvalitet obrazovanja u našem gradu”, dodaje Matković.

Za izgradnju veterinarske stanice je obezbeđeno blizu 15 miliona dinara. Ministarstvo prosvete je izdvojilo 8 miliona, dok je ostatak obezbeđen u gradskom budžetu.

Izvor i foto: rtv.rs