Univerzitetski klinički centar Vojvodine dobio reanimobil

Univerzitetski Klinički Centar Vojvodine, dobio je najsavremeniji reanimobil – sanitetsko vozilo za urgentne transporte pacijenata iz cele Vojvodine. Reč je o donaciji Ministarstva zdravlja, u okviru projekta “Hitan odgovor Republike Srbije na Kovid – 19”.

Vozni park Univerzitetskog Kliničkog Centra Vojvodine, bogatiji je za jedan reanimobil, koji je stigao iz Beograda, kao donacija Ministarstva zdravlja. Ova “pokretna bolnica”, biće od neprocenjivog značaja, kako za zaposlene, tako i za pacijente iz cele Vojvodine, istakla je prof. dr Edita Stokić, direktorka Univerzitetskog Kliničkog Centra Vojvodine, u prisustvu dela rukovodstva i zaposlenih. Kako je navela, ovakvo vozilo u značajnoj meri unapređuje rad KCV-a, jer se uz njegovu pomoć, za kritično obolele pacijente, omogućava brz, bezbedan transport.

Novo sanitetsko vozilo, čija je vrednost oko 100 hiljada evra, opremljeno je najsavremenijom medicinskom opremom. Poseduje najmoderniji respirator, sve potrebne podrške, kako za kiseoničku terapiju, defibrilator, a moguće je i zbrinjavanje pacijenata sa politraumom. Univerzitetski Klinički Centar Vojvodine, do sada je, prema rečima direktorke, imao četiri reanimobila, koji su imali važnu ulogu u protekle dve godine, naročito u jeku pandemije, a ova donacija će u značajnoj meri unaprediti interhospitalni transport teških pacijenata. O značaju novog vozila, nakon svečanog prijema ključeva, govorio je i Nemanja Graonić, tehničar u jedinici Intenzivne nege Klinike za anesteziju, u KCV-u. On je, uz kratku demonstraciju, unutar samog vozila, pojasnio da je najbitnija stvar kod ovog vozila, to što je samoodrživ što se tiče struje, kada su u pitanju duže relacije, kada se pacijent koji je kritično oboleli transportuje u neku drugu ustanovu.

Direktorka Kliničkog Centra Vojvodine se osvrnula i na trenutnu epidemijsku situaciju, koja je, kako je istakla, stabilnija, ali, kako je upozorila, nema mesta opuštanju, sve dok su jedinice Intenzivne nege pune. Ona je apelovala na građane da se ponašaju odgovorno, naročito u vreme predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada