Porodici iz Sombora sa bebom prva državna pomoć za stan

Doneto je prvo rešenje kojim će država pomoći sa iznosom do 20.000 evra porodici iz Sombora sa tromesečnom bebom da kupe svoj prvi stan.

Za nedavno osnovanu državnu Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, ovo je prvo pozitivno rešenje, navodi se u saopštenju.

Pomoć se dodeljuje u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete posle 1. januara ove godine, a iznos pomoći je do 20.000 evra.

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, izrazili su zadovoljstvo što je država još jednom pokazala da je sposobna da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i što pomaže građanima u rešavanju važnih životnih pitanja.

Kisić, koja predsedava ovom vladinom komisijom, istakla je da je srećna što je doneta prva pozitivna odluka.

Ona je istakla da je rešavanje stambenog pitanja jedna od najvažnijih stvari u životu.

„Ponosna sam što smo ovim sredstvima pomogli rešavanje stambenog pitanja mlade majke iz Sombora i njenog tromesečnog sina i nadam se da će u svom novom domu, stambenom objektu od 96 kvadrata, ova tročlana porodica ostvariti sve svoje snove i imati lep život ispunjen osmesima, ljubavlju, toplinom”, rekla je ona.

Dodala je kako je Srbija ovim programom pokazala da brine o svojim građanima i da svakodnevno radi na stvaranju uslova za njihov što kvalitetniji život.

Kisić je pozvala sve žene koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a koje nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

Mali je podsetio da je procedura utvrđena uredbom Vlade Republike Srbije, a da pravo na ovu novčanu pomoć države imaju majke.

One novac mogu da iskoriste za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana.

Dodao je da pravo na pomoć države može da ostvari majka pod uslovom da prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije.

„Drago mi je što država jednim delom može da doprinese porodicama u srećnim trenucima dobijanja deteta. Pomoć se odnosi na majke čije je dete rođeno posle 1. januara, bez obzira koje je po redu rođenja”, rekao je on.

Dodao je da se maksimalno može dodeliti 20.000 evra, a potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Srbiji.

Mali je rekao da država u budžetu ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

Dodao je da su javne finansije u potpunosti stabilne i da se sva obećanja ispunjavaju “u dan i dinar”.

“U budžetu mora biti novca za decu, za porodicu, za povećanje nataliteta, jer bez dece nema ni budućnosti”, poručio je on.

Mali je istakao da uprkos nesigurnosti i krizi koja vlada u celom svetu Srbija pokazuje da je tu za građane.

Naveo je da je država od 1. januara povećala izdvajanja za prvo dete na 300.000 dinara.

„Izdvajanja za decu i povećanje nataliteta nisu trošak već investicija. Dece treba da se rađa što više i nadam se da ćemo kroz ove mere potrošiti mnogo novca jer će to značiti da se rodili mnogo beba”, poručio je Mali.

Izvor: Tanjug
Foto: rtv.rs