U toku međunarodni sajam peradarstva u Somboru

Međunarodni sajam peradarstva okuplja uzgajivače živine, ukrasnih ptica, kunića i golubova. Najbrojniji su bili golubari.

“Somborski plavo-srcasti letači su somborska rasa. Odlikuje ih nežna plavo-ledena boja, sa kapom, sa dve rozete na svakom uhu, boja očiju je boja smilja “, kaže Josip Parčetić, odgajivač i sudija iz Sombora.

“Golubove držim od 1967, a takmičim se od ’68. Držim samo pismonoše i sa njima se takmičim.Sombor ima svoje rase golibova, poznate i cenjene više u Evropi nego kod nas u Somboru” , kaže odgajivač i sudija iz Sombora Stipan Lemić.
Osim priznatih rasa golubova Sombor ima i proiznatu rasu živine a to je somborska kaporka.

“Karakteristična je po ćubi na glavi što joj daje posebnu lepotu “, kaže Davor Francuz iz Bačkog Monoštora.

Međunarodni sajam peradastva takmičarskog je karaktera, jer se izložene životinje takmičena državnom prvenstvu.Sudije su pregledalo svako takmičarskoggrolo, a propozicije šta se ocenjuje su jasne.

Priznanja sa somborskog Sajma peradastva značajna su priznanje, ali domaćim odgajivačima problem je što im je ograničen izlaz na takmičenja u Evropskoj uniji.
“Kada kažemo da od 2.300 eksponata, samo 50 mogu poneti titulu majstora odgoja Republike Srbije onda je to vrhunac odgoja za jednu godinu”, kaže Igor Gromilović, direktor 45. Međunarodnog sajma peradarstva.

Međunarodni sajam preradarstva traje do nedelje 6. februara, a poslednjeg dana oraghnuzuje se i Berza sitnih životinja.

Organizator sajma je Društvo odgajivača sitnih životinja “Sombor 1871”.

Izvor: rtv.rs

Foto: pexels.com