U nedelju u novosadskom Pozorištu mladih “Deca paklene pomorandže”

Premijera predstave “Deca paklene pomorandže” biće održana u nedelju, 27. februara, u Pozorištu mladih.

Predstava reditelja Kokana Mladenovića i dramaturškinje Nine Plavanjac, inspirisana kultnom “Paklenom pomorandžom” Entonija Bardžisa, istražuje izvore, razloge i povode mnogostrukog i raznolikog nasilja među mladima danas.

Mi smo probali da progovorimo šta su posledice ‘Paklene pomorandže’ 50 godina kasnije, kako je moguće da vrsta gotovo patološkog nasilja postane društveno prihvatljiva, kako je moguće da stasavaju nove i nove izgubljene generacije. Gotovo da više ne postoji ni jedna generacija kojoj ne možete da prišijete epitet povređene, izgubljene ili osvetničkePokušali smo da predstavimo bes nekih današnjih mladih ljudi”, rekao je reditelj Kokan Mladenović.

Mladi glumac Darko Radojević kaže da se predstava, kao i roman, dele na tri dela, a on igra u prvom delu lik Aleksa Delarža.

Igram lik koji u sebi nosi mnogo ultranasilja, a to je suprotno mom biću, tako da mi je to bio veliki izazov. Kako da taj prvi Aleks Delarž, jer smo lik podelili na tri glumca, zavede publiku objašnjavajući da je nasilje dobar odgovor u vremenu u kom živimo i način za uspeh bio je izazov, rekao je Radojević.

Miloš Macura tumači lik Aleksa Delarža u drugom delu predstave i kaže da je ključna reč sistem.

Mi svi volimo da posmatramo nasilje kao vrstu incidenta, kao nešto što se događa ponekad i dešava se nekom ko je daleko od nas. Kod nas je ključna reč sistem zato što živimo u sistemu koji promoviše nasilje. Današnji Aleks Delarž je nastao kao neka vrsta ekstremne reakcije na taj sistem, kaže Macura.

Predstava pokazuje da smo svi krivi: porodica, poljuljani sistem vrednosti, obrazovanja, društveno-politička klima u zemlji, mediji koji normalizuju nasilje kažu autori.

U predstavi igraju mladi glumci Kristina Savkov, Nikolina Vujević, Anica Petrović, Danilo Milovanović, Aleksa Ilić, Darko Radojević, Miloš Macura, Aleksandar Milković, Nenad J. Popović i Stefan Ostojić.

Izvor: rtv.rs

Foto: pixabay.com