Bačkomonoštorski vatrogasci se ponovili

Posle skoro šest decenija Dobrovoljno vatrogasno društvo Bački Monoštor uspelo je da obezbedi novo vatrogasno vozilo.

Nedavno su preuzeli specijalni kamion „mercedes”, poklon vatrogasnog društva iz nemačkog grada Aalena, a do sada su raspolagali s jednim vozilom-cisternom FAP13, kapaciteta 8.000 litara, koja je proizvedena daleke 1963. godine i koje je samo krajnjim naporima održavano u voznom stanju.

Nekoliko dana pošto je Rade Stojisavljević primio ključeve vozila od gradonačelnika Aalena, vozilo je stiglo u Bački Monoštor, gde će učestvovati u efikasnoj sanaciji požara na području Gornjeg Podunavlja.

DVD Bački Monoštor je osnovano još 1927. godine, a sada broji preko 100 aktivnih članova, ali najuži krug vatrogasaca, koji su u svakom trenu spremni za pokret i hitne situacije, broji oko desetak momaka. Vatrogasci iz Monoštora potpisali su 2008. godine u Belom Manastiru povelju prijateljstva sa DVD Beli Manastir, a sarađuju i sa nekoliko vatrogasnih društava iz Bosne i Hercegovine. Da se ovakav stav bačkomonoštorskih vatrogasaca ceni i u regionu govori činjenica da su na predlog DVD iz Belog Manastira, njihove bačkomonoštorske kolege Stipan Benić, Jakob Gajzinger i Aca Pavošev odlikovani Ordenom za međunarodnu saradnju, koji je najveće priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice.

M. M

Izvor: dnevnik.rs

Foto: DVD Baćki Monoštor