Subotica: Predstavljena nova digitalna platforma Gradske biblioteke

Povodom godišnjice rođenja književnika Dežea Kostolanjija, jednog od najistaknutijih književnika mađarske književnosti 20. veka, Gradska biblioteka pripremila je program „Deže Kostolanji u novoj digitalnoj eri – Digitalni formati Gradske biblioteke Subotice“.

Uz omaž, podsećanje na životnu i profesionalnu biografiju Dežea Kostolanjia, predstavljeni su i digitalni formati iz zavičajne periodike Subotice. Ovom prilikom predstavljena je i internet aplikacija, čime je obiman posao digitalizacije priveden kraju.

– Napravili smo jednu veb stranicu na kojoj će, na svim službenim jezicima, čitalačka publika moći da koristi naše sadržaje. Suština je jedan vajber prostor nove čitaonice postepeno uvodimo u praksu, shvatajući da tradicionalno bibliotekarstvo koje se nalazi svuda oko nas mora da bude prevaziđeno novim tehnologijama, digitalizacijom, vebom i društvenim mrežama – objašnjava Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke.

– Naša Gradska biblioteka u poslednji čas hvata korak sa inovacijama. Narednih meseci biće dodati ne samo sadržaji zavičajne periodike nego i ono što zovemo sitna bibliotečka građa i nadam se da će naši korisnici iskoristiti priliku da koriste usluge biblioteke na daljinu.

Deže Kostolanji rođen je na današnji dan 1885. godine u  Subotici.  Bio je mađarski književnik, novinar, publicista, prevodilac književnih dela. Oprobao se u gotovo svim književnim rodovima, od poezije preko esejistike, do pozorišnih komada. Gradeći sopstveni stil, koristio je francuski simbolizam, impresionizam, ekspresionizam, psihološki realizam, a smatra se i začetnikom futurizma u svojoj sredini. Još za života je preveden na sve evropske jezike. Preminuo je u Budimpešti 3. novembra 1936.

– Deže Kostolanji spada u red najistaknutijih književnika Mađarske. Specifičan je po modernizmu koji je zastupljen u celom njegovom književnom opusu, u raznovsrvnim žanrovima. Ali, on je bio neraskidivo vezan za Suboticu, za sve naše slike i prilike, bio je hroničar i dobro upoznat sa situacijom – dodaje Rokvić.

Izvor i foto: subotica.com