Stari mlin u Banatskom Velikom Selu dobio novi sjaj

Šestu godinu zaredom, kikindska lokalna samouprava izdvaja sredstva za realizaciju Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sa izdvojenih 15 miliona dinara, aktuelni konkurs predviđa 17 mera, a posebna pažnja biće usmerena na razvoj stočarstva, kao i dalju podrška mladima u ruralnim područjima. Svake godine, pa i ove, veliko interesovanje vlada za nabavku opreme za pčelarstvo.

Objekat starog mlina u Banatskom Velikom Selu dobio je novi sjaj i namenu. Udruženim snagama i sredstvima, članovi udruženja pčelara “Matica” iz tog mesta uspeli su da saniraju i adaptiraju sam objekat, a subvencije su iskoristili i za nabavku neophodne opreme, koja je sada na raspolaganju svim članovima Udruženja.
Predsednik Udruženja pčelara “Matica”, Mirko Knežević kaže:

“Konkursi se konstantno objavljuju i država, Pokrajina i Gradska uprava prepoznali su da je pčelarstvo grana poljoprivrede u koju treba uložiti, jer ima potencijala. Mi konkurišemo kao udruženje za nabavku opreme, kako bismo članovima olakšali rad, a Kikinda raspisuje klonkurse i za fizička lica, kako bi podstakli poljoprivredna gazdinstva da se razvijaju.”

Marko Sekulić, Udruženje pčelara “Matica” napominje:

“Prošle godine, moje gazdinstvo konkurisalo je za nabavku paketnih rojeva i na gradskom konkursu ta sredstva su nam odobrena. Odobrena sredstva smo namski utrošili i svboj pčelinjak proširili. I ove godine smo aplicirali za nabavku komore za dekristalizaciju meda, a ta subvencija je u iznosu od 60.000 dinara, Nadamo se da ćemo dobiti podršku Grada. Nama je ta komora jako bitna jer se mi bavimpo proizvodnjom i prodajom sa kućnog praga.”

Aktuelni konkurs kikindske lokalne samouprave obuhvatio je 17 konkretnih mera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, a ukupan budžet je 15 miliona dinara. Najbrže se utroše sredstva predviđena za nabavku opreme za pčelarstvo, za koju je ove godine izdvojeno milion dinara, dok je za nabavku novih pčelinjih društava opredelejno ukupno 400.000 dinara.
Dalibor Oličkov, Odseka za poljoprivredu Gradske uprave Kikinda ističe:

“Sada njima kreće polako godina, pripremaju košnice i sve što je njeophodno, pa je poslovično najveća zainteresovanost upravo za nabavku opreme za pčelarstvo.Veliko interesovanje je i za sredstva namenjena podršci mladima u ruralnim područjima za bavku opreme u npoljoprivrednoj proizvodnji, kao i za bušenje bunara. Ljudi su shvatili da morajku da navodnjavaju , kako bi obezbedili bolje prinose.”

Treba napomenuti da je jedna od mera i osiguranje useva i višegodišnjih zasada, za šta je izdvojeno 3 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 1. decembra, odnosno do utroška sredstava.

Izvor i foto: rtv.rs