Somborska biblioteka obeležava Nacionalni dan knjige popustom na učlanjenje

Nacionalni dan knjige obeležava se u bibliotekama širom Srbije u vidu brojnih kulturnih dogadjanja i manifestacija. Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” iz Sombora je tim povodom omogućila sugradjanima umanjenje godišnje članarine od 50 odsto.

Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” iz Sombora broji više od 3.000 članova, a sa preko 40.000 pozajmljenih publikacija godišnje može se reći da čitanje u Somboru nije u krizi.

Ukupan fond somborske biblioteke je oko 380.000 knjiga, a Somborci često vole da kažu da čitaju od kada su naučili slova.

“Još kao mala sam bila član dečje biblioteke i pošto sam sve isčitala što sam želela, onda sam htela da čitam i nešto što nije za moj uzrast. Jedna bibliotekarka,teta Nada, se čudila, a ja sam joj rekla da sam ovde već sve pročitala. Knjiga je moja ljubav. Ona mi ispunjava život. Ne bih mogla bez knjige, pogotovo sada kada sam u penziji”, rekla je Janja Borovac, verna čitateljka iz Sombora.

U Vikipedija kampanji uređivanja referenci 1 lib 1 ref Srbija je po drugi put najbolja u svetu.

“Zamišljeno je tako da učestvuju bibliotekari kojima su knjige i izvori na dohvat ruke. Ove godine smo drugi put za redom bili prvi. Pretprošle godine smo bili drugi. To je sjajan uspeh. A ja kao viki bibliotekar ove godine sam bila sa unetih 2022 reference druga na svetu. Ispred mene je bila urednica srpske vikipedije Nikolina Šepić sa unetih preko 6000 referenci. Ubedljivo smo bili prvi i to je sjajan uspeh za vikipediju Srbije”, rekla je Žana Gnjatović, dipl.bibliotekar u Gradskoj biblioteci “Karlo Bijelicki”.

U Gradskoj biblioteci u Somboru tokom prošle godine bilo je organizovano više od 80 književnih večeri, a najtraženija je knjiga nagradjena Ninovom nagradom “Deca” Milene Marković.

Izvor i foto: rtv.rs