Smrt migranta u Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici

Jedan migrant preminuo je u Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici, potvrdio je za Radio-televiziju Vojvodine Komesarijat za izbeglice i migracije (KIRS).
Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji objavio je danas ovu informaciju na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

“Juče ujutro, lice iz Maroka izgubilo život, a prema navodima drugih izbeglica u pitanju je prekomerna upotreba opijata i alkohola” – navodi se u objavi, uz kratak snimak načinjen, verovatno, u samom centru.

Tim povodom redakcija RTV-a obratila se KIRS-u iz kojeg je stigla potvrda informacije.

“Možemo da potvrdimo da je beživotno telo migranta juče oko podnevna nađeno u PC Subotica, nakon čega su pozvane policija i Hitna pomoć čiji su lekari konstatovali smrt” – navodi se u odgovoru KIRS-a.

U svojoj objavi na Tviteru, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji takođe navodi da su kapaciteti kampa u Subotici “prepunjeni”, odnosno da je protekle nedelje broj lica dostizao i 350, a da je kapacitet 200 mesta.

Iz KIRS-a su demantovali ovu informaciju navodeći da na jučerašnji dan u kampu bilo 249 izbeglica.

“Komesarijat za izbeglice i migracije naglašava da kapaciteta za smeštaj ima, centri na jugu su poluprazni a neki i u stanju mirovanja. Javnosti je dobro poznato da migranti gravitiraju ka severu i da ih je zato u tim centrima više. Stav Komesarijata je takođe dobro poznat a to je da je bolje i za migrante i za domicilno stanovništvo da migranti budu u centrima, gde im je toplo, imaju toplu vodu, hranu i internet, nego da su napolju” – navodi se u odgovoru.

Izvor i foto: rtv.rs