Nova oprema za dobrovoljne vatrogasce po selima

Dramatično se povećao broj poljskih požara u somborskom ataru, na koje, kao prvi, odgovaraju seoski dobrovoljni vatrogasci, kojima tek potom u pomoć pristižu i profesionalci MUP, pa je tim sve važnija i njihova uloga u pojačanju bezbednosti seoskih sredina od vatrene stihije.
Među 51 vatrogasnim društvom sa teritorije AP Vojvodine koja su iz pokrajinskog buyeta dobila ukupno 20 miliona dinara bespovratnih sredstava za opremanje službi za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu, našla su se i tri sa područja Sombora.

Predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava ugovore o dodeli subvencija uručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, koji je istakao da je Pokrajinska vlada i ove godine, preko resornog sekretarijata, subvencionisala nabavku neophodne opreme za vatrogasna društva, s ciljem da se unaprede njihove aktivnosti i pomogne rad na terenu. Božić je pri tome dodao da će se i sledeće godine nastaviti podrška vatrogasnim društvima, te da će buyet za ovu namenu biti znatno veći, kako bi se obuhvatilo što više vatrogasnih udruženja.

Među ovogodišnjim korisnicima subvencija je i dobrovoljno vatrogasno društvo iz Riđice, koje je dobilo 451.00 dinara za nabavku zaštitnih uniformi za vatrogasce. Kako je istakao Nemanja Marinković iz DVD „Riđica“ od početka godine je u njihovom selu zabeležen povećan broj intervencija na terenu, uglavnom zbog zapaljenog niskog rastinja i trave. Stoga je svaka pomoć u vidu nabavke opreme dobrodošla, naročito za rad na terenu. Po istom konkursu sredstva su dodeljena i DVD Stanišić te DVD Bezdan, koja su dobila istovetne iznose od po 451.000 dinara, što će im omogućiti nesmetan dalji rad.

Ovdašnji dobrovoljni vatrogasci na selima nisu ostali ni bez podrške lokalne samouprave, pa je još krajem marta ove godine raspisan i gradski javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa, odnosno sufinansiranje projekata dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih saveza na teritoriji Sombora za ovu godinu. Konkursom će se, kao što je to svojevremeno najavljeno, podržati dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasni savezi koji imaju sedište i deluju na teritoriji Grada Sombora, za šta je u gradskom buyetu izdvojen ukupan iznos od tri miliona dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: MUP Srbije