Slabo interesovanje Subotičana za vakcinaciju

U Subotici i dalje opada interesovanje građana za vakcinaciju. Rukovodstvo Doma zdravlja razmišlja da skrati radno vreme punkta za vakcinaciju. U isto vreme iz Opšte bolnice Subotica, gde se ovih dana beleži bolja situacija, apeluju na građane da se vakcinišu, jer je to i dalje najbolja odbrana od korona virusa.

Ne tako davno su ispred punkta za vakcinaciju u Novoj opštini u Subotici bili dugački redovi i velika zainteresovanost građana za vakcinaciju. Danas Subotičani samo sporadično dolaze po vakcinu, i to pre svega po treću dozu, dok se za prvu i drugu javljaju samo oni građani kojima je to potrebno zbog posla ili putovanja.

„Imali smo prosečno oko sto, sve do nedavno. Sada je to već palo na 50 ukupno, prvih, drugih, trećih. Ako je pedesetak građana primi, 30 je trećih, a ovo ostalo prva i druga. Mi sada razmišljamo da i tu napravimo jednu restrikciju, jer nepotrebno je da imamo timove po ceo dan, popodne maltene niko ne dođe. Planiramo da, možda tamo od sledeće nedelje, krenemo i tamo da radimo u jednoj smeni”, objašnjava Ivanka Beoković, direktorica Doma zdravlja Subotica.

U Opštoj bolnici Subotica je primetna tendencija poboljšanja, pa se tako beleži više otpusta iz te ustanove nego prijema na bolničko lečenje. Oni međutim kojima je potrebna bolnička nega uglavnom jesu pacijenti koji nisu vakcinisani.

„Veliki oprez zaista i apel građanima da se vakcinišu, da se revakcinišu, znači da se zaštite buster dozama, jer dokazano štite mnogo bolje nego preležani kovid, i da se ne igramo sa situacijom da svi mislimo da je omikron soj nešto sa blažom kliničkom slikom. Mi viđamo pacijente, naravno uglavnom starije dobi i sa hroničnim bolestima, gde se ta klinička slika vrlo komplikuje i zbog toga je apel zaista da se zaštitimo koliko možemo”, upozorava dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica.

U respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica dakle opada broj pregleda, a samim tim i broj prijema na bolničko lečenje.

Trentuno se inače u toj ustanovi zbog kovida-19 leči oko 30 pacijenata.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com