Šabac: Osnovna škola “Jovan Cvijić” u Zminjaku obeležila 180 godina postojanja

Svečanom akademijom održanom u prostorijama Osnovne škole ,,Jovan Cvijić“ u Zminjaku, danas je obeleženo 180 godina od osnivanja ove obrazovne ustanove. Osnovna škola u Zminjaku počela je sa radom 1841. godine, kao jedna od prvih sto škola osnovanih u Kneževini Srbiji i među prvima u šabačkom kraju. Današnjoj svečanoj akademiji u školi u Zminjaku prisustvovao je i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić koji je istakao da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost i da grad Šabac četvrtinu svog budžeta izdvaja za obrazovanje.

,,Grad Šabac uvek će pružati podršku obrazovanju i mladima jer mladi su budućnost kako grada Šapca, tako i Srbije. Tokom prethodne godine u školi u Zminjaku i u njenom izdvojenom odeljenju u Petlovači izvršena je zamena PVC stolarije. Vrednost radova iznosila je 2,8 miliona dinara, a sredstva za te namene opredeljena su iz budžeta grada Šapca. Pored toga, u 2020. i 2021. godini izdvojeno je oko 900 hiljada dinara za nabavku računara, štampača, televizora, video nadzora, ormara, polica. U izdvojenom odeljenju ove škole u Petlovači, 2021. godine asfaltiran je sportski teren, a vrednost radova iznosila je 1,8 miliona dinara. Treba napomenuti da je prošle godine izvršena i zamena krovnog pokrivača na kotlarnici u Zminjaku čija je vrednost 900 hiljada dinara. Grad Šabac je u budžetu za 2022. godinu, predvideo milijardu i 155 miliona dinara, a što predstavlja skoro 22% ukupnog budžeta, upravo za obrazovanje. Jedan od ciljeva naše obrazovne politike jeste da deca na selu imaju iste uslove za obrazovanje kao i deca u gradu. Grad Šabac nastaviće da ulaže u obrazovanje, a da bi ono bilo kvalitetno potrebno je obezbediti dobre uslove koji će đacima i njihovim nastavnicima omogućiti dostizanje željenih rezultata u nastavi. Nastavićemo vredno da radimo u tom smeru. Od Šapca pravimo Grad budućnosti”, istakao je gradonačelnik Pajić.

Vladimir Simović, direktor Osnovne škole ,,Jovan Cvijić”, istakao je da učenici ove škole postižu značajne rezultate na takmičenjima.

,,Tradicija duža od jednog veka kao i kultura obrazovanja mladih je ono čime možemo da se pohvalimo. Uslovi za školovanje u Zminjaku i Petlovači su sve bolji, a rezultati naših učenika govore da ova škola može da ponudi učenicima onaj nivo obrazovanja koji je dostupan i u gradu. Zahvaljujemo se gradonačelniku Aleksandru Pajiću i Gradskoj upravi grada Šapca na svemu”, rekao je Simović.

Osnovnu školu ,,Jovan Cvijić” pohađa 270 učenika u 16 odeljenja u Zminjaku i Petlovači. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, svečanost povodom 180 godina od početka rada škole nije organizovana prošle godine.

Izvor i foto: sabac.rs