Nova laboratorija u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi

Pre dve godine, 10. marta 2020., u Kikindi je registrovan prvi pacijent pozitivan na kovid-19. Prošle su dve duge godine borbe protiv korone, a ta borba još nije završena. Upravo period pandemije uverio nas je koliko su važna ulaganja u zdravstvo, novu, modernu opremu, kvalitetan i stručan kadar. I baš te 2020. počela je izradnja novog objekta mikrobiologije pri kikindskom Zavodu za javno zdravlje. Novi objekat sada je u funkciji.

Umesto dosadašnjeg, neadekvatnog prostora u kikindskoj Opštoj bolnici, izgradnjom novog objekta, rad mikrobilogije kikindskog Zavoda za javno zdravlje ispunjava sve važeće standrade kvaliteta rada. Zgrada mikrobilogije nalazi se u ulici Generala Drapšina i u uobičajenom radnom vremenu otvorena je za pacijente.

„Mi smo i do sada imali visoko specijalizovani kadar, imali smo vrhunsku opremu, bio nam je problem prostor. Sada smo obezbedili i to. Čime smo zaokružili celinu. Nadam da ćemo, kao i do sada, biti podrška svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Severnobanatskog okuga, što je i teritorija nadležnosti našeg Zavoda“, rekla je direktorka Zavoda dr Sandra Radlović.

Ukupna investicija iznosi 65 miliona dinara, a pored Zavoda, jednu trećinu sredstava obezbedila je Pokrajinska vlada. Upravo važnost ulaganja u zdravstvo najbolje se videlo tokom pandemije korona virusa. U Kikindi je baš 10. marta 2020-te, među prvima u Srbiji, regtistrovan i prvi slučaj kovida 19:

„Mi sa današnjim danom, dva puta po 365 dana, imamo 15.000 sugrađana koji su bolovali od kovida, 27.000 vakcionisanih, što je još uvek vrlo malo. Nije kraj kovida, virus je još uvek prisutan u cirkulaciji, a mi ćemo morati da naučimo da živimo sa njim “, napomenula je Radlović

U protekle dve godine, ogroman teret poneli su upravo zdravstveni radnici. Strah od nepoznatog bio je najjači – priseća se anesteziolog i pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Vladimir Prunić:

„Kikinda je prozvana kao srpski Vu Han, jel tako bilo?! Pa, ne znam, nismo ni stigli da razmišljamo o nekim drugim stvarima. Bilo je sdamo – jao, da li je pacije pozitivn, ili nije, ko će ga pratiti u Novi Sad i to me slično. Stvarno je bio strah od nepoznatog, najviše se toga sećam. Kada se bojite nečega, a ne znate čega se bojite.“

U Kikindi je trenutno 370 aktivnih slučajeva kovida 19, a dnevno je, u proseku, do 20 novootkrivenih pozitivnih osoba. Na kovid odeljenjima kikindske Bolnice hospitalizovano je petoro pacijenata, od kojih jedan diše uz pomoć respiratora.

Izvor i foto: rtv.rs