Rusija: SAD da prekinu naoružavanje Ukrajine

Američke vlasti trebalo bi da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu jer to dopinosi povećanju broja žrtava, navodi se u saopštenje ruske ambasade u SAD.

Saopštenje ambasasde Rusije je zapravo reakcija na izjave američkog podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosne poslove Boni Dženkins u vezi sa pretnjama koju predstavljaju neeksplodirana ubojna sredstva koja su navodno ostavile oružane snage Rusije na teritoriji Ukrajine, prenosi TASS.

“Takve optužbe izgledaju apsurdno u pozadini tekućeg američkog snabdevanja režima u Kijevu smrtonosnim oružjem. U oružje koje su SAD isporučile kijevskom režimu spadaju i MANPADS ručni protivavionski raketni sistemi i ATGM ručni protivtenkovski raketni bacači koje ukrajinske oružane snage i nacionalni bataljoni ostavljaju za sobom na terenu u velikim količinama”, navodi se u saopštenju ambasade Rusije u SAD i ističe da posebno zabrinjava odluka ukrajinskih vlasti da američko oružje podeli radikalima i bivšim zločincima koji su se pridružili snagama Teritorijalne odbrane.

“Pozivamo Vašington da prestane da upumpava u Ukrajinu smrtonosno oružje. SAD su te koje izazivaju povećanje broja žrtava”, zaključuje se u saopštenju ambasade Rusije u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug
Foto: RTV