Polumaraton u nedelju, na stazi više od hiljadu trkača

Više od hiljadu trkača iz zemlje i manjim delom iz inostranstva startovaće u nedelju, 27. marta, sa Trga slobode u 11 časova, kada se označi početak 29. Novosadskog polumaratona.

Pored glavne trke, od 21,097 kilometara, učesnici će imati prilike da trče i kraće staze od 10 i pet kilometara, dok je za one mlađe osnovce i srednjoškolce, kao i bebe, takođe organizovan sportski program, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog polumaratona MSc Jelena Marinković Radomirović istakla je očekivanja da će trke Novosadskog polumaratona proći u najboljem redu, a da je Organizacioni odbor učinio sve kako bi se trkači u nedelju osećali prijatno i bili fokusirani na trku.

“Podatak da se u nedelju održava 29. polumaraton dovoljno govori o tome koliko su predstojeća trka, ali i maraton koji se održava na jesen veoma važne za Novi Sad. Naš grad ima dugu tradiciju održavanja polumartona i ono što je bitno jeste da ova trka nije samo trka u kojoj učestvuju profesionalci nego i veliki broj rekreativaca, kao i dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Pored takmičarskog dela, za grad je veoma važno što kroz održavanje polumaratona promovišemo rekreativni sport i zdrav odnos prema životu”, poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Kao predsednik Organizacionog odbora polumaratona ona se osvrnula na organizovanje i koordinaciju gradskih preduzeća i ustanova, ali i drugih institucija, bez kojih „ne bi bilo moguće organizovati ovakvu sportsku manifestaciju“.

“Imamo njihovu ozbiljnu podršku i svako od njih doprinosi iz svog dela posla da se trka organizuje tako da trasa bude sređena, a učesnici sigurni”, zaključila je Marinković Radomirović.

Ona je pozvala sugrađane da u nedelju učestvuju u nekoj od trka polumaratona, apelujući na vozače da imaju strpljenja i preusmere se na alternativne saobraćajnice dok traje trka.

Dimitrije Dolga iz Novosadskog polumaratona istakao je da se za nedelju prijavilo više od hiljadu učesnika, od čega oko 500 na polumaratonsku trku. On je dodao da učestvuje i nekoliko desetina stranaca, uglavnom iz zemalja okruženja: Hrvatske, BiH, Slovenije, Rumunije i Severne Makedonije.

On je objasnio da će se trke osnovaca i srednjoškolaca održati isključivo u pešačkoj zoni. Takođe, za učesnike trka organizovana su dva mesta za okrep na stazama i jedno na cilju.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kazao je da 50 volontera ove organizacije pomaže i biće raspoređeno tokom nedeljne trke. On je rekao da Crveni krst učestvuje u organizovanju maratona i polumaratona od prve trke, pa sve do danas i da je velika čast biti deo manifestacije koja promoviše zdravlje i zdrav stil života.

Trasa polumaratonske trke ide od Trga slobode, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana i Beogradskim kejom.

Izvor: Gradske info
Foto: pixabay.com