ŽABALJ: Održana Opštinska smotra recitatora

Žabalj – pesnički grad više od pola veka

Davne 1969. godine, 27. marta, Đorđe Vezilić, hroničar Žablja, zapisao je da je Žabalj osvanuo iskićen zastavama i slavolucima na jezicima narodnosti naše pokrajine i natpisom „Dobrodošli u Žabalj“. Te godine Žabalj je bio prvi domaćin, prve Pokrajinske smotre recitatora, dvodnevnog festivala kulture u sali bioskopa, svečarski spremnoj za prvu manifestaciju ovakve vrste u Vojvodini. Poezija se govorila na srpskom, rusinskom, slovačkom, mađarskom, rumunskom, romskom jeziku, a zaljubljenici u pesništvo slušali su recitatore i aplauzom ih nagrađivali jer su znali da prepoznaju dobro izgovorenu recitaciju, pravu emociju i lepotu stiha.

Posle više od pola veka recituje se, takmiči i kazuju najlepši stihovi naših, evropskih i svetskih pesnika. I tada i sada, organizatori i domaćini su bili kulturni poslenici koji su samo pravno, u skladu sa važećim zakonskim propisima i odlukama, menjali svoje ime: Opštinska narodna biblioteka Žabalj, Opštinski narodni univerzitet „22. oktobar“ Žabalj, pa opet Opštinska narodna biblioteka „Veljko Petrović“ Žabalj.

Ove godine organizator Opštinske smotre recitatora, koja je održana u sali bioskopa u Žablju, bila je Opštinska narodna biblioteka „Veljko Petrović“ Žabalj. Smotru je otvorio direktor, Milovan Mirkov, poželevši dobrodošlicu i uspeh svim učesnicima, a sve recitatore je ocenjivao prvak drame Srpskog narodnog pozorišta, Miodrag Petrović. Ponovo smo evocirali uspomene na davna vremena kada je recitatorstvo bila nezaustavljiva potreba da se poezija izgovori na pravi način jer je jezik jači od života i čuva nacionalni identitet i kulturu. Potrebno je ispisati zlatnim slovima imena učesnika svih smotri, jer oni koji govore poeziju, daruju sebe slušaocima i kosmosu i bivaju zapisani kao najlepša energija kojoj se vraćamo kada nam je potrebna prava misao.

Na ovogodišnjem Opštinskom takmičaenju prijavljeno je 45 recitatora, učestvovali su učenici osnovnih škola iz Žablja, Đurđeva i Gospođinaca, učenici Srednje škole „22.oktobar“, članovi KUD-a „Taras Ševčenko“ i recitatori iz opštine Titel.

Na Zonskom takmičenju mlađeg i srednjeg uzrasta, u Baču 27. marta, našu opštinu i opštinu Titel će predstavljali: Vukašin Vujaković, Sara Đurđev, Nikola Ivković, Jovana Jovanović, Anđela Landeka, Vladimir Molnar, Mirjana Radaković, Marija Ramač, Marko Srećkov, Milica Dovedan, Marija Kološnjaj, Ivan Molnar, Marija Neda, Katarina Čupić i Anđela Džambas; recitatori starijeg uzrasta, Valentina Salag i Zoran Zorić će 26. marta, prezentovati našu opštinu, takođe u Baču na Zonskoj smotri recitatora.

U znak poštovanja pesnika, recitatora, mentora i organizatora, na zidu bioskopa ili biblioteke stavićemo pločicu na kojoj piše Pesniče naroda mog, 27. mart 1969. jer je ovo manifestacija koja je jedan od zaštitnih znakova kulture Žablja, poručili su organizatori.

Izvor i foto: formatzabalj.rs