Podaci 6.5 miliona građana Srbije i u Data centru u Kragujevcu

U državnom Data centru u Kragujevcu je potpisan Sporazum o smeštanju opreme i baze podataka za preko 6,5 miliona korisnika obaveznog socijalnog osiguranja, koji se već čuvaju u državnom Data centru u Beogradu, a od danas kragujevački centar će biti sekundarna lokacija.

Prema rečima direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Mihaila Jovanovića ovo će značiti čuvanje podataka jednog od najbitnijih registra građana pod najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, kao i još brži i kvalitetniji razvoj elektronskih usluga za građane.

”Usluge kao što su eVrtić, elektronski upis, moja srednja škola, jedinstveni informacioni sistem prosvete i mnogi drugi zasnivaju se zapravo na podacima iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.”, naveo je i dodao da je cilj da građani ne budu kuriri koji će ići od šaltera do šaltera i nositi svoje podatke u papirnim formama.

Podaci će, dodao je, biti razmenjivani između državnih institucija.

“Zahvaljujući tome što se svi ti podaci nalaze na jednom mestu, ovde u državnom Data centru u Kragujevcu, mi smo stvorili preduslove za brži i kvalitetniji razvoj elektronske uprave”, rekao je Jovanović.

Dodao je da Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja predstavlja lidera u razvoju elektronske uprave jer bez ovog registra ne postoji savremena elektronska uprava.

Direktor Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja Nebojša Tomić istakao je ovom prilikom da je za rad Centralnog registra od izuzetnog značaja postojanja državnog Data centra u Kragujevcu, kako bi sve podatke građana i privrede mogli da čuvaju i na rezervnoj lokaciji.

„Data centar u Kragujevcu ispunjava sve standarde kao sekundarna lokacija jednog informacionog sistema, gde će od sada biti smeštena računarska oprema i sekundarna baza podataka državnih institucija, koja pre svega predstavlja elektronski servis građana i privrede. Na ovaj način se obezbeđuje neprekidno funkcionisanje informacionog sistema u kontinuitetu što je i zakonska obaveza Centralnog registra“, rekao je Tomić napominući da su uslovi za čuvanje podataka na najvišem nivou.

Državni Data centar u Beogradu i Kragujevcu predstavlja centralno mesto u kome se smešta ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Srbije kao i oprema državnih organa, među kojima su i podaci preko šest i po miliona osiguranih lica Republike Srbije.

Izvor: blic.rs

Foto: Državni Data centar