Otvaranje izložbe Milana Momčilovića u Maloj galeriji Kulturnog centra Sombor

U utorak, 22. 3. 2022. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, biće izložene minijature umetnika Milana Momčilovića, s početkom u 19.00 časova. 

Milan Momčilović je inspiraciju pronašao u nemilom događaju krajem 1803. godine kada je Ali Paša, ispred Otomanske imperije, upao u grčko selo Soli sa namerom da ondašnje stanovništvo odvede u zarobljeništvo. Meštani grčkog sela su kroz čitavu Otomansku vladavinu pružali otpor, a vrhunac otpora bila je odluka žena iz sela da, zajedno sa decom, živote tragično završe bacajući se sa litice Zalongo. Ovaj monumentalni, kolektivni čin se smatra jednim od najvažnijih događaja za oslobođenje od Otomanske vlasti.  

Izložbu “Let iznad stena” prati 63 minijature, kao uspomena na 63 života mladih žena koje nikako nisu želele sudbinu robinja, a njihova deca janjičara. Monumentalne, dorske snage, a istančane osećajnosti Momčilović svodi paletu na dva tona: tamni i svetli; jer, čini se da ništa u ovoj priči nije tako iskristalisano osim izvornog dobra i izvornog zla koji su se susreli direktno u jednom danu. Ekspresionističkim nabojem, dramatčnom postavkom oblika, gotovo baroknom inscenacijom Milan Momčilović uspeva da opiše dramu žena i njihovih poslednjih sekundi života. Takođe, iskristalisana poetika daje na uvid jasne odjeke misli žena – majki koje su se odlučile na očajnički čin oduzimanjem života sebi i života onima kojima su ga podarile.

Koliko je herojstva u ovom kolektivnom (samo)ubilačkom činu, svedoči zabeležena priča da su žene Solija nekoliko trenutaka pre kobnog pada, zaigrale Zalongo ples sa stihovima:

“… žene Solija nisu načile samo kako da prežive/ naučile su i kako da umru/ ne tolerišući ropstvo…”

Zaokupljen poslednjim trenucima žrtava, a u okvirima malog formata, Momčilović je, po senzibilitetu, odgovorio apstraktnim kubizmom; pri tom, čini se da je dao naslutiti svu kompleksnost prideva “hrabrost” kao, na prvom mestu, herojskog dela par excellence, što celu priču, razumljivo, čini nepresušnom umetnikovom inspiracijom.

 Ne zaboravimo: i pad je let!

Slađana Dragičević Trošić

istoričarka umetnosti

Biografija

Milan Momčilović je rođen u Somboru, 1954. godine.

Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Redovan je učesnik Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Izvor i foto: Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor