Održan Sajam roditeljstva u Somboru

U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grada Sombora, pod pokroviteljstvom Svetske banke, danas se, u prostorijama Vrtića „Bubamara“ u Somboru, održao drugi po redu Sajam roditeljstva.

Ovogodišnji sajam posebno je orijentisan na segment inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja, kao i dostupnost i važnost predškolskog obrazovanja za svu decu.

Sajam roditeljstva u Somboru zvanično je otvorila državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Anamarija Viček, koja je istakla da je glavni cilj da se obezbede jednake mogućnosti i jednake šanse za rast i razvoj za svu decu.
„Rano uključivanje dece u vrtić iz svih, a naročito iz osetljivih grupa, povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društvo uopšte, da se u podjednako kvalitetnim uslovima igraju, druže i stiču iskustva koja će doprineti njihovom razvoju, postignućima i sreći“, rekla je državna sekretarka Viček.

Zamenica gradonačelnika grada Sombora, Ljiljana Tica, rekla je da je sajam prilika da se roditelji, deca i predstavnici ustanova na lokalu okupe na jednom mestu i uspostave komunikaciju na jedan neposredniji način.

„Nadamo se da će Sajam roditeljstva u Somboru da se razvije u jednu tradicionalnu i prepoznatljivu manifestaciju, jer naš zajednički cilj jeste da ovo bude mesto gde će se roditi i širiti ideje koje, pre svega, doprinose srećnijem detinjstvu naših najmlađih sugrađana“ – zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Milan Pašić, ovom prilikom rekao je da je država preduzela veliki niz aktivnosti da se poveća obuhvat dece pretškolskim obrazovanjem.

„Kroz ovaj projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja planirano je 11 000 novih mesta u vrtićima širom naše zemlje“ najavio je Pašić.

Direktorka Predškolske ustanove, Aleksandra Perović, predstavila je 13 punktova sajma na kojima roditelji, kroz različite edukativne i interaktivne radionice, mogu da saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, dobiju informacije o uslugama i vidovima podrške sistema koje mogu ostvariti na nivou lokalne samouprave, kao i da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim i drugim aktivnostima.

Sajam roditeljstva organizuje se u partnerstvu sa Predškolskom ustanovom „Vera Gucunja“, Centrom za socijalni rad, Savetom za bezbednost saobraćaja grada Sombora, Domom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“, Crvenim krstom Sombor, Muzičkom školom „Petar Konjović“, Udruženjem za podršku osobama sa autizmom „Maslačak“, Unicef-om i Pokrajinskim zaštitnikom građana – ombudsmanom.

Sajmovi roditeljsta sprovode se u okviru projekta Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Projekat podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključćivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece. Pored navedenog, kroz projekat se obezbeđuje i 11.000 novih mesta u vrtićima za decu, kroz izgradnju novih i rekonstruciju i adaptaciju postojećih objekata.

Izvor i foto: sombor.rs