Nagrada “Zlatni suncokret” za 2021. godinu Milici Vučković za roman “Smrtni ishod atletskih povreda”

“Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini dobila je Milica Vučković za roman “Smrtni ishod atletskih povreda” u izadnju Buke, a nagrada će joj biti uručena 25. februara na svečanosti u Beogradu, saopštila je danas kompanija Vital.

Kako je navedeno, Vučković je 25. Vitalovu nagradu, koja se dodeljuje u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, dobila većinom glasova žirija kog su činili predsednik Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić.

Gvozden i Jovanović su glasali za Vučković, dok se Babić opredelio za zbirku priča Danila Lučića “Sazrevanje modrica”, a u užem izboru za “Zlatni suncokret” bili su i pesnička zbirka “Uradi sam” Dejana Aleksić, “Španska čizma” Vladimira Kopicla i naučno-publicistička knjiga “Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević.

“Među uspelim književnim ostvarenjima u ovoj godini u različitim žanrovima, roman ‘Smrtni ishod atletskih povreda’ se izdvaja zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti su, kao po nekakvoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese”, kaže se u odluci.

Žiri je ocenio da je, kao u pripoveci “Zlostavljanje” Ive Andrića, “posebna vrlina Vučković velika moć stvaranja napete atmosfere unutar koje junakinja doživljava niz mučnih iskustava”.

“Roman u najboljim trenucima dotiče suštinsko pitanje zatrovanih odnosa među ljudima. Kako je moguće da se tako nešto uprkos svim racionalnim argumentima i mnogobrojnim ‘mudrim’ savetima događa? Gde je granica prepoznavanja nasilja i manipulacije i u kojoj tački je moguće prekinuti proces postajanja žrtvom?”, naveo je žiri.

Kako je ocenjeno, čitalac će u romanu Vučković naići na “zavodljivo štivo koje će uzdrmati okamenjene predstave”, a u prosečnoj junakinji, koja je smeštena unutar turobne svakodnevice Beograda i gastarbajterskog izleta u Nemačku, “prepoznaćemo nešto blisko, već viđeno, glasove u nama i oko nas koje potiskujemo, odbacujemo i, u srećnim slučajevima, prevazilazimo”.

“Pred nama je snažna, uverljiva, direktna i provokativna priča bez iluzija, u prvom licu u kojoj je odbačena svaka patetika. ‘Smrtni ishod atletskih povreda’ je drugačija knjiga jedne pomaljajuće romaneskne književnosti koja se ispisuje sa svešću o propasti svih utopija”, ocenio je Vitalov žiri.

Biografija Milice Vučković

Milica Vučković je rođena 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kojem trenutno brani doktorat i radi kao saradnik. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i iza sebe ima preko deset samostalnih slikarskih izložbi i nekoliko samostalnih scenografija.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča Roj (Apostrof), objavila je 2014. Za priču “Jedu ljudi i bez nogu” dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu za kratku priču „Biber“. Svoj prvi roman Boldvin (LOM) objavila je 2018. i s njim je uvrštena u dva najuža izbora za književne nagrade „Vital“ i „Biljana Jovanović“. Piše i prozu i poeziju, pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su Fantom slobode, pančevački Rukopisi, Povelja, Sent. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

Izvor: rtv.rs

Foto: ilustracija