Ministarka za evropske integracije posetila Sremsku Mitrovicu

Ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović posetila je Sremsku Mitrovicu povodom realizacije projekta Adrilink, finansiranog iz fondova Evropske unije.

Ovim projektom se promoviše Pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje Interpretacijskih centara, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta.
Nakon sastanka sa Gradskim čelnicima u Gradskoj kući, ministarka je posetila Turistički Info-centar, u kom se održala promocija pomenutog projekta.

Jedna od važnijih tema sastanka je neophodnosti usklađivanja i adaptacije krovnih dokumenata vezanih za održivi, ravnomeran, regionalni razvoj Srbije.

Regionalne razvojne agencije, kojih u Srbiji ima 17, su alat i instrument koji pomaže lokalnim samoupravama da identifikuju projekte. Održivi regionalni razvoj je tema sa kojom se bavi ceo svet, pa tako ni Srbija ne kaska, istakla je ministarka.

Ministarka je, takođe istakla da će uloga regionalne razvojne agencija biti sve značajnija, a nakon obilaska svih okruga napraviće se međuopštinska grupu na nivou Srbije, koja će se baviti prikupljanjem lokalnih ekonomskih planova razvoja, a to podrazumeva sve ono što je svaka opština identifikovala kao svoj resurs, problem i na čemu treba da se radi.

Ministarka je posetu Sremskoj Mitrovici završila obilaskom Turističkog Info-centra, gde je, od direktora Turističke organizacije dobila informacije o planovima za unapređenje Info centra, ali i o trenutnoj situaciji.

Ministarka je istakla da je Turistički Info centar primer realizacije uspešnog projekta, Sremska Mitrovica jedna od boljih opština, što se tiče korišćenja sredstava za različite vrste projekata, posebno iz oblasti prekogranične saradnje.

Održivi regionalni razvoj je svetska i naša tema

Ministarstvo za Evropske integracije počinje važan projekat koji se odnosi na neophodnost usklađivanja i adaptacije krovnih dokumenata, vezanih za održivi, ravnomeran, regionalni razvoj Srbije, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović prilikom današnje posete Sremskom okrugu.

Dodala je da se o tome u Srbiji dugo govorilo ali da naša dokumenta i zakoni vezani za ove teme datiraju iz 2009. godine i kao takvi su zastareli.

Prema njenim rečima moramo da radimo od temelja, a to podrazumeva razgovor sa lokalnim samoupravama, kako bi se mapirali resursi, koji nisu dovoljno iskorišćeni, a potom i dobila sredstva, ne samo iz budžeta, već i iz različitih fondova.

Joksimović je naglasila da regionalne agencije u Srbiji, kojih ima 17, smatra alatom za pomoć lokalnoj samoupravi da identifikuje projekte, koji imaju šansu da budu finansirani iz više izvora.

“Održivi regionalni razvoj je tema kojom se trenutno bavi ceo svet i u fazi smo velike tranzicije. Naši građani su upoznati s tim koliko je važna održiva energetska politika, odnosno prelazak sa klasičnih energenata na obnovljive izvore energije”, rekla je ona.

Istakla je da su postrojenja za prečišćavanje voda, primarna separacija otpada i upravljanje cvrstim otpadom takođe teme za koje smo spremni i koje bi mogle biti elementi novog ravnomernog, regionalnog razvoja.

“Sve to traži značajna finansijska ulaganja, ali i nova znanja. Znači i otvaranje novih radnih mesta. Mi pratimo svetske trendove i Srbija ne kaska u tom pogledu, ali zato moramo svi da sarađujemo”, naglasila je Joksimović.

Navela je da su na današnjim sastancima predstavnici lokalnih samouprava predstavili dosadašnje uspešne projekte, izneli svoja iskustva i ukazali na probleme sa kojima su se suočavali.

“Kao jedan od najvećih problema identifikovali smo imovinsko-pravne odnose. Ponekad imamo odličan projekat, nađemo sredstva za finansiranje, ali imamo problem sa pomenutim imovinsko-pravnim odnosima”, naglasila je Joksimović.

Istakla je da je Sremska Mitrovica jedna od boljih lokalnih samouprava, kada je reč o korišćenju sredstava za različite vrste projekata, posebno iz oblasti prekogranične saradnje.

“Opštine Sremskog okruga učestvuju u tri programa prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Mađarskom i to su bili veoma uspešni projekti”, rekla je Joksimović i navela da je samo Sremska Mitrovica realizovala oko 14 projekata, vrednosti između dva i tri miliona evra i to bespovratnih sredstava.

Razgovaralo se o projektu koji promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji, kroz stvaranje interpretacijskih centara, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih platformom.

Joksimović je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava Sremskog okruga, Sremskog okruga, Regionalne razvojne agencije Srem, a obišla je i novootvoreni Turistički info-centar u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: rtv.rs
Foto: Tanjug (Aleksandra Plavšić)