Medijacijom do rešenja sporova u Somboru

U Osnovnom sudu Sombor preduzeti su konkretni koraci i potpisani dokumenti kojim će startovati Info služba za medijaciju u rešavanju sporova. Ovo će doprineti bržem i efikasnijem rešavanju procesa, ali i doprineti rastrećenju rada sudija.

Medijacija će za oko mesec dana biti dostupna u Somboru, kao kvalitetan i alternativan način rešavanja sporova pre pokretanja sudskog postupka navode u sombroskom sudu, gde će raditi info služba za medijaciju, i dodaju da će se brže, bez velikog broja ročišta i jeftinije rešavati sporovi.

“Naš cilj je da mi ovde građanima dajemo informacije, da ih uputimo na mediajtora i da građani dobiju potpunu infomraciju o tome kako mogu da učestvuju u tom postpuku i kako da dođu do krajnjeg cilja, a to je zaključenje sporazuma. Mi ovde imamo sporova koji se vode za 130 dinara – verovali ili ne, a to sigurno nije cilj da se jedna država opptereti tolikim brojem predmeta. Za samo jedan predmet mi angažujemo saradnike, zapisničara, radnike pisarnice i bukvalno ceo sistem se pokreće za 130 dinara. Smatramo da to nije cilj pravosuđa, a mi smo svi preopterećeni”, kaže Nada Fridrih, rukovodilac Info službe za medijaciju i sudija u Osnovnom sudu Sombor.

“Sudski postupci traju tri do pet godina ili više, vi morate da odlazite na sud, da se saslušavate i suočavate sa drugom stranom, predlažete svedoke i u nekoj ste neizvesnosti kako sve to može da se reši, koliko će da traje..Na ovaj način, pre nego što se pokrene sudski postupak ili na njegovom samom početku pokušavate da i uspešno rešavate svoj spor i izbegavate samo učestvovanje u sporu. Mi želimo da iskustva Osnovnog suda u Nišu i Beogradu, i drugu praksu sa sudovima koji to već rade podelimo sa kolegama u Somboru“, dodaje Nebojša Đuričić, predsednik Upravnog odbora Forum sudija Srbije.

“Sudovi su preopterećeni, jer imamo jako mnogo sporova, pogotovo na građanskoj referadi sudije jednostavno ne mogu da se izvuku i da zakazuju, pa zakazuju na svakih deset ili petnaest minuta novo suđenje, što je katarstrofa. To je nama nepodnošljivo, kako za nas tako i za stranke. Postoje neki sporovi koji su minormni, vode se sporovi za par stotina dinara, za hiljadu dinara i svi takvi sporovi se mogu rešiti medijacijom. Takvi sporovi ne bi opteretili sudove, a ni budžet Srbije“, napominje Aleksandra Medurić Kalčan, predsednica Osnovnog suda u Somboru.

U somborskom sudu kažu da ima dovoljno medijatora, koji će biti na raspolaganju za preporučene predmete. Sporazum kroz medijaciju može imati snagu izvršne isprave, a u poređenju sa redovnim troškovima sudskog postupka, u zavisnosti od vrednosti spora jeftiniji je od 35 do 60 odsto.

Izvor i foto: rtv.rs