Kompanijama u Somboru predstavljeni krediti; Uručene nagrade najuspešnijim privrednicima

U saradnji sa Ministarstvom privrede, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Sombor su održali sastanak Parlamenta privrednika zapadnobačkog okruga, gde su kompanijama predstavljene linije za bespovratna i povoljna kreditna sredstva. Kroz povoljne programe, preduzetnici mogu da nabave opremu za rad, izvode građevinske radove ili da kupe poslovni prostor. Ovom prilikom su i uručene nagrade privredne komore Srbije za 10 najuspešnijih privrednika okruga, u kategorijama poslovnog lidera, za poslovni uspeh i poseban doprinos razvoju privrede PKS, ali za opstanak na tržištu u poslednjih 20 i 30 godina.

Pravo za dodelu podsticaja za bespovratna ili kreditna sredstva imaju podjednako imaju domaći i strani ulagači, naveli su predstavnici Ministarstva privrede u Somboru napominjući da je ove godine država obezbedila 20 milijardi dinara.Lucija Dujević, Ministarstvo privrede – sektor pomoći za investiciona ulaganja ističe: “Ukoliko određeno privredno društvo želi da ostvari pravo na dodelu bespovratnih sredstvava, ono je dužno da ostvari investicioni projekat, koji podrazumeva nova ulaganja i nova zapošljavanja. Republika Srbija preko Ministarstva privrede isključivo podstiče zapošljavanje domaćih državljana”.

Slađana Backović, direktor republičkog Fonda za razvoj kaže: “Fond za razvoj ima i kreditne linije koje su sa bespovratnim parama, ali i isključivo kreditne linije sa najdužim rokovima i najpovoljnijim kamatnim stopama”.

Aleksandra Vučetić, Ministarstvo privrede – rukovodilac sektora za mala i srednja preduzeća napominje: “Ministarstvo privrede je i u 2022. godini nastavilo dosadašnju politiku razvoja preduzetništva i konkurentnosti i u tom smislu opredelilo je 2,5 milijadri dinara bespovratnih sredstava namenjih za finasisjku podršku početnicima u poslovanju, ženama preduzetnicama i mladima u daljem razvoju mikro, malih i srednjih privrednih društava i predutenika”.

Nagrade Privredne komore Srbije dobilo je 10 preduzetnika iz zapadnobačkog okruga, koji doprinose razvoju privrede.

Slobodan Lovrić, dobitnik nagrade za poslovnog lidera PKS, vlasnik firme “Sinagoga” doo Sombor ističe: “Kao i svaka druga nagrada i ova je potvrda da je naš rad u prethodom periodu imao smisao. Radimo i poslove izvoza, a tu su nam tržišta BiH, Slovačka i Mađarska, a tu planiramo i da ostanemo”.

Jeca Ilić, dobitnik nagrade za poslovni uspeh PKS, generalni direktor Meteor Komerc Sombor kaže: “Svaka nagrada dobro dođe svakom ko se ozbiljno bavi bilo kojim aktivnostima, ali naša delatnost je takva da u mnogome zavismo od izvoznih aranžmana kompanija sa kojima mi radimo”.

Država je kroz programe finansijske podrške u periodu od 2015. do 2021. godine podržala preko 30 privrednika iz zapadnobačkog okruga sa 50 miliona dinara bespovratnih sredstava, naveli su predstavnici resornog Ministarstva.

Nagrade Privredne komore Srbije je u Somboru uručio Zoran Bulatović, direktor RPK u Somboru, a narađeni su: za poslovnog lidera PKS Slobodan Lovrić, vlasnik firme Sinagoga iz Sombora, za poslovnih uspeh nagrada je uručena Jeci Jeliću, generalnom direktoru Meteor komerca, a za poseban doprinos razvoju privrede PKS nagrađena je kompanija Agriser doo. Ovom prilikom uručene su i nagrade za 30 godina uspešnog poslovanja: preduzeće Apatintrans, Sinagoga doo, Signal doo i Birograf doo, dok su za 20 godina uspešnog rada nagrade dobila preduzeća Šuleks doo, Šljivić doo i Majs doo.

Izvor i foto: rtv.rs