Kina pooštrava kovid mere, brojevi rastu

Kina je za poslednja 24 sata registrovala više od 1.500 novih lokalnih infekcija kovid-19, najviše još od izbijanja epidemije početkom 2020. godine, a zbog širenja omikron soja u više gradova širom zemlje dodatno je pooštrilo mere.

Ukupno je prijavljeno 588 slučajeva sa simptomima infekcije od kojih je 476 lokalno prenošeno, saopštila je Državna zdravstvena komisija, uključujući i pet osoba koje su prvobitno klasifikovane kao asimptomatske i koje su kasnije razvile simptome, prenosi Rojters.

Kina je u petak registrovala i 1.048 asimptomatskih infekcija, a koje ova zemlja posebno vodi, u odnosu na 703 dan ranije.

Nekoliko gradova je preduzelo mere kao što su otkazivanje javnih događaja, pokretanje masovnog testiranja i prelaženje u školama na onlajn nastavu.

Provincija Đilin, u severoistočnom delu Kine, jedna je od najteže pogođenih regiona, a lokalne vlasti su saopštile da je zbog takve situacije smenjen gradonačelnik istoimenog grada i predsednik okruga u Čangčunu, prenosi Tanjug.

U ovom gradu je obustavljen rad svih preduzeća osim prioritetnih službi, a za oko devet miliona stanovnika izdata je naredba da ne napuštaju svoja stambena naselja osim u hitnim slučajevima.

Na sastanku koji je sazvala vladina radna grupa, koja koordinira odgovor Kine na kovid-19, juče je saopšteno da sve lokalne vlasti moraju da pooštre mere prevencije i kontrole i da to tretiraju kao svoj glavni politički zadatak, navodi Rojters.

Izvor: tanjug.rs
Foto:PrtSc/Hindustan Times/YouTube