Kikindsko nebo i atar čuvaju vešti strelci

Sezona protivgradnog dejstva u Srbiji je počela 15. aprila. Obuke za strelce su završene i sada je u toku distribucija protivgradnih raketa, koje se razvoze do radarskih centara širom zemlje i lansirnih stanica.

Grad Kikinda je u 2022. godini izdvojio dva ipo miliona dinara, a sa strelcima je potpisan ugovor o šestomesečnom dežurstvu i nadoknadi od 8.000 dinara. Pored tog iznosa i RHMZ plaća strelce na mesečnom nivou iznosom od 4000 dinara, rekao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj:

„Pored sredstava koje grad izdvaja za angažovanje strelaca, sredstva se opredeljuju i za nabavku novih raketa, kao i za održavanje protivgradnih stanica i opremanje strelaca. Kod nas se preklapaju dva radarska centra Samoš i Bajša“.

Posao strelca podrazumeva obavezu javljanja tri puta tokom dana, dok u slučaju pojave oblaka mora da bude u pripravnosti u blizini protivgradne lansirne stanice 24 sata, kako bi mogao da dejstvuje pravovremeno.

Milana Vekić završila je obuku za protivgradnog strelca i od 15. aprila obavlja svoju dužnost na Protivgradnoj stanici „Samoš“, koja se nalazi u atarskom području u okolini Banatskog Velikog Sela:

„Ovo je moja prva, nadam se uspešna sezona. U obuci smo imali mogućnost dosta toga da saznamo. Moja obaveza je da budem u konstantnoj vezi sa radarskim centrom. Obaveza je slušanje prognoza, stručnih instrukcija i ukoliko se javi potreba da protivgradno delujemo. Takođe, ovde nema vremenskog ograničenja. 24 sata smo u pripravnosti.“

Grad Kikinda, kako Oličkov objašnjava, planira da od sledeće godine bude uvedena automatska protivgradna zaštita, što znači da će manuelan rad koji za sada, na 14 stanica obavlja 28 strelaca, biti zamenjen automatikom. Na većem delu teritorije AP Vojvodini već je zaživeo ovakav način protivgradne zaštite. Ove godine Srbija ima 21 hiljadu protivgradnih raketa, a u ovom trenutku aktivno je 1.250 stanica.

Izvor i foto: Vojvodina uživo