Kikinđani dobili zelenu oazu, lep i uređen prostor za odmor i rekreaciju

Na prostoru između kikindskog „Starog jezera“ i Sportskog centra, u toku su završni radovi na parternom uređenju tog dela grada. Radovi se realizuje u okviru prekograničnog projekta “Rehabilitacija ekosistema i čuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi – Ecolakes”. Ukupna vrednost projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije je blizu 800.000 evra, od čega Evropska unija finansira 85% projekta.

Na oko 15.000 kvadrata prostora između kikindskog „Starog jezera“ i Sportskog centra, u toku su završni radovi na parternom uređenju, a radovima je obuhvaćen obodni kanal na „Starom jezeru“. Zahvaljujući još jednom uspešno realizovanom prekograničnom projektu Kikinde i Žombolja, Kikinđani su dobili pravu zelenu oazu, lep i uređen prostor za odmor i rekreaciju.

„Želimo lepšu i bolju, zeleniju Kikindu, pa je to cilj i ovog projekta. Uspeli smo da realizujemo taj projekat, čija je ukupna vrednost 787.000 evra, a odobreni budžet za Kikindu iznosi 413.000 evra“, saopštio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Projektom je predviđena i organizacija radionica i kampova za kikindske i žomboljske osnovce, a realizacija tih aktivnosti zavisiće, naravno, od epidemiološke situacije. U nrednih sedam meseci sledi postavljanje aeratora, kako bi se poboljšao kvalitet vode u Jezeru i obodnom kanalu.

„U planu je postavljeno pet aeratora – četiri u obodnom kanalu i jedan aerator na samom jezeru. U toku je izrada studije koja treba da pokaže šta je neophodno da bismo došli do boljeg kvaliteta vode“, rekao je Saša Tanackov, član GV zadužen za privredu i investicije.

Za što bolji kvalitet vode neophodno je utvrditi i ko su potencijalni zagađivači, kako bi se ekološko blago Kikinde sačuvalo. Kako je u planu novi ciklus projekata prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, Kikinda planira da sa partnerima iz Žombolja nastavi započeti projekat.

Izvor i foto: rtv.rs