Vrbas: Srednja stručna škola unapređuje nastavni proces

Srednja stručna škola “4. juli” iz Vrbasa po treći put zaredom nagrađena je zlatnom medaljom za kvalitet nastave na međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” pre svega zahvaljujući novinama koje unosi u obrazovne smerove i vannastavne aktivnosti.

Srednja stručna škola “4. juli” iz Vrbasa obrazuje učenike u četiri područja rada za desetak obrazovnih profila i sa sedam stotina učenika jedna je od značajnijih u Vojvodini. Tradicija škole duga gotovo 80 godina modernizuje se kroz uvođenje novih smerova i obogaćeni jednosmenski rad, a nedavno je nagrađena na međunarodnom sajmu obrazovanja.

“Na ovogodišnjem sajmu “Putokazi” novosadska komisija je ocenjivala kvalitet obrazovno-vaspitnih ustanova i ponosni smo na to što već treći godinu zaredom dobijamo zlatnu medalju,” istakla je psihološkinja Ivana Kotlaja Nikolić.

Najpopularniji smerovi koje svake godine upiše 120 đaka su vozač motornog vozila gde je u okviru praktične nastave obezbeđeno besplatno polaganje vozačkog ispita za B kategoriju i tehničar drumskog saobraćaja u okviru kojeg je predviđeno polaganje za B i C kategoriju.

Danilo Vasiljević, učenik smera tehničar drumskog saobraćaja kaže da je odmah znao da će upisati baš ovaj smer.

“Upisao sam pre svega zbog besplatnog polaganja za B kategoriju, ali planiram da nastavim dalje školovanje i upišem neki fakultet,” rekao je Vasiljević.

Anđela Bulić, maturant na smeru tehničar drumskog saobraćaja kaže da u potpunosti zadovoljna školom.

“Odlična je škola, pravo da Vam kažem. Otvara sva moguća vrata, pa tako možete da budete policajac, možete da budete instruktor, predavač u auto-školama… To su nam sve objasnili profesori, naročito je dobar odnosa sa mlađim profesorima koji su nedavno završili srednju školu, otišli na fakultet i sad su se vratili da nama predaju i oni nas potpuno razumeju i svesni su da mi još ne znamo tačno šta ćemo dalje,” istakla je Anđela Bulić.

Najnoviji smer u školi je mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, a poslednjih godina popularan je i smer hemijske i farmaceutske tehnologije za koji škola “4. juli” ima veoma kvalitetnu laboratorijsku i drugu opremu za praktičan rad. Sestre Lena i Lana Čolaković potvrđuju da je smer ispunio njihova očekivanja.

“Upisala sam ovaj smer zato što želim da postanem farmaceut. To mi je želja iz detinjstva i ovaj smer je upravo ono što sam očekivala,” istakla je Lena Čolaković, a njena sestra Lana dodaje:

“Jako mi se sviđa odnos profesora prema đacima. Sve što nas zanima možemo da pitamo, a očekujem da ćemo u narednim godinama školovanja imati još stručnih predmeta. Sviđa mi se i škola, a i društvo.”

Ivana Kotlaja Nikolić koja je i koordinator za više projekata ove škole istakla je da postoji kontinuirana inicijativa da se nastava obogati vannastavnim sadržajem i da se pruži prilika da se učenici aktiviraju i izraze na jedan savremen način i njima blizak način. Škola redovno aplicira na državnim i međunarodnim konkursima za nabavku opreme za osavremenjivanje nastave, a nedavno je na nacionalnom programu za razvoj digitalne pismenosti dobila više od 140 hiljada dinara koje će iskoristiti za kupovinu opreme za snimanje kratkih filmova.

“Nama je zadovoljstvo što je naša škola i ideja prepoznata kao pogodna osnova za razvoj digitalnih kompetencija i zadovoljstvo nam je što ćemo biti u mogućnosti da učenicima obezbedimo siguran i udoban korak ka tom savremenom društvu.”

Preko konkursa Evropske unije škola je dobila vrednu laboratorijsku opremu uz pomoć koje će od naredne školske godine obrazovati i tehničare za operativnu forenziku, veoma atraktivan i redak smer. U pitanju je četvorogodišnji smer i zanimanje koje podrazumeva uglavnom rad u laboratoriji, ispitivanja, sređivanje dokumentacije i drugo iz oblasti forenzike.

Škola se izdvaja i po odseku za preradu i proizvodnju hrane, gde osim prehrambenog tehničara, pekara i mesara, ima i objedinjeno odeljenje za stručno osposobljavanje za pekarski i mesarski zanat za učenike sa smetnjama u razvoju.

Izvor i foto: rtv.rs