Kikinda: Besplatni udžbenici i školski pribor za sve đake prvake

Za 1. septembar naredne školske godine, kikindska lokalna samouprava obezbediće besplatne udžbenike i školski pribor za sve đake prvake. U novoj školskoj godini to će biti lep gest za oko 450 učenika prvog razreda i njihove porodice. Kako je najavljeno, ta vrsta podrše porodici, trebalo bi ubuduće da postane lepa tradicija.

Iz kikindskog gradskog budžeta biće izdvojeno oko 5 miliona dinara kako bi se u novoj školskoj godini svim đacima-prvacima obezbedili besplatni udžbenici i školski pribor. Ta odluka doneta je nakon sastanka predstavnika osnovnih škola sa teritorije Kikinde i seoskih mesnih zajednica, sa predstavnicima grada.

Mislim da je to jedan vid pomoći roditeljima kada deca kreću u školu, da bar malo rasteretimo kućni budžet.” – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Komplet udžebnika, u zavisnosti od izdavača, košta od 7 do 8 hiljada dianar, a uz dodatni školski pribor grad će po učeniku izdvojizi od 10 do 12 hiljada dinara. Ta vrsta podrše porodici, trebalo bi ubuduće da u Kikindi postane lepa tradicija – najavio je gradonačelnik Kikinde: “Smatram da će ova odluka, koju donosimo za naše najmlađe školarce biti tradicija, da ćemo u narednom periodu svake godine omogućiti đacima-prvacima da imaju knjige za polazak u školu.”

Prema rečima Tihomir Farkaš, predsednik aktiva direktira osnovnih škola, ta vrta pomoći i podrše više je nego dobrodošla za decu, roditelje, školu.

“Oko 450 pravaka na teritoriji grada dobiće komplet udžbenika i smatramo da je to velika pomoć i učenicima i roditeljima , kao i školama. Nadamo se da će ovakve akcije biti tradicionalne , a da će ih biti i više u narednom periodu.” – dodao je Tihomir Farkaš.

To se, između ostalog , odnosi i na doadatna ulaganja u stvaranju boljih uslova boravka i rada dece u osnovnim školama, kao i na podršku i pomoć deci iz socijalno najugroženijih porodica.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com