Gimnazija u Inđiji dobila pametnu klupu

OTP Banka Srbija donirala je Gimnaziji “Inđija” pametnu klupu, tehnološko rešenje domaće kompanije Strauberi, koja omogućava pristup obrazovnim sadržajima, besplatno punjenje mobilnih uređaja, a istovremeno sakuplja podatke o količini ugljen-dioksida, nivou buke, vlažnosti vazduha, temperaturi i vazdušnom pritisku.

Direktorka regiona Vojvodine OTP banke Tanja Boškovic ističe da je donacija deo zelene tranzicije, jednog od ključnih strateških usmerenja OTP banke koja ohrabruje ekološki održiva rešenja i inovacije kako bi se smanjila emisija ugljen-dioskida.
“Veoma nas raduje što će mlade generacije pomoću ovog inovativnog rešenja moči na praktičan način da uče o zaštiti životne sredine. Drago nam je što ovom donacijom doprinosimo ne samo digitalizaciji Inđije, već i podizanju svesti o ekološkoj održivosti, značaju i upotrebi obnovljivih izvora energije, koje i sama Banka koristi. Cilj nam je da podstaknemo ne samo naše klijente, već i šire društvo na promene koje su nam preko potrebne. Naš cilj je da sačuvamo planetu i poboljšamo kvalitet života za sadašnje, ali i za generacije koje dolaze”, izjavila je Bošković.

Projekat i donacija su realizovani na inicijativu Marije Popović, učenice Gimnazije Inđija.

“Moj razred je dobio zadatak iz geografije da uradi istraživanje na temu obnovljivih izvora energije i svega što domaće kompanije na tu temu rade. Obratila sam se kompaniji Strauberi, oni su pronašli donatora,a sve je išlo neverovatno brzo”, kaže Marija Popović.

Branko Marčeta, pomoćnik direktora gimnazije, ubeđen je da će ovaj projekat biti podsticaj za sve učenike da doprinesu svojoj zajednici i pomognu u zaštiti životne sredine.

“Savremeno digitalno doba postavlja nove trendove koji se prelivaju i na školstvo. Danas je izazov podstaći učenike da se zainteresuju za klasični tip nastave. Zbog toga je bitno obezbediti moderne uslove za sticanje znanja i omogućiti spoj tehnologije i klasičnog školskog programa. Zbog toga mi je izuzetno drago, što će učenici moći da u prirodi, van učionica, uživaju u svojim omiljenim sadržajima, čuvajući životnu sredinu”, izjavio je Marčeta.

Pametna klupa radi na solarnu energiju, poseduje platformu sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima.

Na informativnoj stranici kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Izvor i foto: Tanjug