Epidemijska slika Zapadnobačkog okruga povoljnija

Epidemijska slika Zapadnobačkog okruga povoljnija je u odnosu na prethodni period, trenutno je manje od 300 aktivnih slučajeva, a u kovid ambulantu u Somboru dnevno se javi oko 40 pacijenta radi pregleda.

Krizni štab Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa doneo je odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukidaju kovid propusnica koje su do sada važile za ulazak u ugostiteljske objekte posle 20 sati, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima. Ova vest posebno je obradovala ugostitelje.

“Bili smo na gubitku od 4 sata rada, to su ogromni finansijski gubici za sve koji su tako radili, ogromni gubici i odliv gostiju. Željno smo očekivali ovo ukidanje mera, kako bi napokon počeli da radimo normalno, jedva smo izdržali zimu i rad do 20 časova”, rekao je Dejan Haler, ugostitelj iz Sombora.

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga trenutno je nešto više od 200 aktivnih slučajeva.

“U Somboru je 150 aktivnih, u Apatinu 35, u Odžacima 41 osoba i u Kuli 43”, rekla je dr Gordana Cvetić, epidemiolog u ZZJZ Sombor.

U kovid ambulantu dnevno se javi oko 40 osoba radi testiranja,od toga njih 6 dnevno bude pozitivno. Usvojena je i preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju da se preporučuje dodatna, “buster” doza, odnosno četvrta doza vakcine protiv korona virusa.

“Jučerašnja odluka Kriznog štaba gde se počinje sa četvrtom dozom vakcina,to treba da stupi na snagu od sutra, ali mi nemamo dovoljan broj vakcina, jer je bilo znatno smanjenje, tako da očekujemo da ćemo od ponedeljka i mi početi sa četvrtom dozom. Očekuje se i stručno uputstvo Batuta koje će obrazložiti način vakcinacije ovom četvrtom dozom. Za sada znamo da će se vakcinisati sve osobe iznad 18 godina starosti, posebno se preporučuje osobama starijim od 65 godina”, objasnio je dr Zdravko Hlodik, koordinator vakcinalnog punkta u Somboru.

Na kovid odeljenju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru trenutno se nalazi 14 pacijenata.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com