Za 5 godina na Petrovaradinu preuređeno 45 uličnih objekata

U godini kada se obeležava 330. rođendan Petrovradinske tvrđave, čak 45 uličnih objekata na tom području, renovirao je i rekonstruisano, ali to nije kraj.

U periodu od 2017. godine do danas, na području Petrovaradina i Grada Novog Sada izvedeni su brojni konzervatorsko-resauratorski radovi na obnovi fasada i krovova, kao i na brojnim objektima u predgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Želja da se sačuvaju kulturno i arhitektonsko nasleđe i da se udahne novi život u spomenike koji čuvaju kulturu ovog grada, kroz brojne projekte polako se ostvaruje.

Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ističe da je do sada urađeno 45 uličnih objekata, ali da se radovi nastavljaju punom parom.

U toku su radovi na vojnim objektima i Muzeju

“Urađeno je ukupno 45 uličnih objekata, kao i na krovovima dvorištih objekata, osim na objektima u vlasništvu Vojske Republike Srbije i sakralnih objekata. Trenutno se izvode radovi na objektima Vojske Republike Srbije. Takođe su planirani radovi na obnovi i izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za obnovu enterijera i eksterijera Muzeja Grada Novog Sada (radovi u toku) i Jednostavne kasarke, na dve kapije: Leopoldova i kaprije Velikog šanca (radovi u toku)”, kaže Jokić.

Jokić navodi da su brojni objekti, a koji su od kulturno-istorijskog značaja obnovljeni i u samom Novom Sadu.

Od objekata u Novom Sadu obnovljeni su sledeći: u Miletićevoj 5, Miletićevoj 9, Dunavskoj 12, kao i objekti u Dunavskoj 15, fasadna dekoracija u Miletićevoj 11 i zabat na Trifkovićevom trgu 2, objekat u Almaškoj 5, na Trgu slobode 4, Dunavskoj 27, Kisačkoj 20, Miletićeva 27, 29, Dunavskoj 33, Zmaj Jovinoj 6, Đure Jakšića 7-9, na crkvi Svetog apostola Pavla (Vojna bolnica u Petrovaradinu), Zlatne grede 25 i 10, Kralja Aleksandra 4, zapadna i južna fasada Vladičanskog dvora u Novom Sadu, odnovljene su fasade na objektima na Bulevaru Mihajla Pupina 11, 13, 15 i 17, kuća Milunke Savić u Stepanovićevu.

Brojni projekti su realizovani u u okviru projekta Evropska prestonica kulture.

Titula koju je poneo Novi Sad, ipak neće usporiti radove već će se ustanove i sama vlast na čelu sa gradonačelnikm Milošem Vučevićem dodatno angažovati na očuvanju i radovima spomenika i centara kulture.

O tome svedoče i radovi koji su u toku.

“Trenutno se rade objekti u Ulici Jovana Đorđevića 3-9, na Trgu Marije Trandafil 12, (14 se planira) i nastavljeni su radovi na kući Ilije Nešina u Kovilju. Planirani su radovi na Sinagogi, crkvi u Donjem Kovilju, nastavak radova na komandi garizona Vojske Srbije, radovi na obnovi Šilerove kuće u Petrovaradinu (radovi u toku). Radovi se izvode u enterijeru kuće bana Jelačića u Petrovaradinu”, kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Spomen ploče precima u čast

Jokić dodaje da su urađeni radovi na spomenicima, ali i na spomen pločama koje su bitne za očuvanje kulturnih spomenika.
Izvedene su mere tehničke zaštite na javnim spomenicima: promena imena na spomen ploči spomenika Žrtvama racije, izrada nove spomen ploče Sonji Marinković, konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Porodica, na Keju žrtva racije, Buktinji u Ledincima, izrada replike bronzane ploče spomenika Đure Jakšića, sanacija spomen-groblja boraca NOR-a na Gradsko groblju u Novom Sadu, sanacija nadgrobnih spomenika na zaštićenim starim grobljima (Feliksa Parčetića na Katoličkom groblju i Koste Jorgovića na Uspenskom groblju.

Izrada replike antolija Rozenšild fon Paulin na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Svetozaru Miletiću na Trgu slobode u Novom Sadu, konzervatosko-restauratorski radovi na skulpturi Olge Jančić, na Petrovaradinskoj tvrđavi, spomen krstovi Prvog svetskog rata u porti Almaške crkve i Uspenske crkve, parterno uređenje Uspenske crkve i obnova originalne kapije i ograde od kovanog gvožša i mermera.

Obnovljen je nadgrobni spomenik Jovana J. Zmaja, krst u Ulici Patrijarha Rajačića u Petrovaradinu, nadgrobni spomenik Vase Stajića, Milana Petrovića, sandacija spomenika tri krsta na Katoličkom groblju, nadgrobni spomenik Vilta Volmoša na katoličkom groblju.
Na Uspenskom groblju obnovljeni su: nadgrobni spomenik Koste Trifkovića, Jovana Obrenovića, nadgrobni spomenik Josifa Runjanina, Jovana Hranilovića na grkokatoličkom groblju.

Grobno mesto sa nadgrobnim spomenikom deset streljanih rodoljuba u Sremskoj Kamenici, izdrada replike spomen-ploče vladike Irineja Ćirića, info-table na Uspenskom groblju, urađena je sanacija Futoške crkve kao i radovi na uređenju hrama Sv. Luke u Begeču.

Obnovljena su ulazna i izlazna kapija rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Križa u Petrovaradinu – nabraja Jokić i dodaje:

Info-table na kući Mileve Marić, na dobrovoljačkom domu u Kisačkoj ulici, ruskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata na Vojnom groblju u Petrovaradinu.

Info-tabla sa imenima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata pomrlih u bolnicama u Novom Sadu, info-tabla streljanim Novosađanima aprila 1941. godine na Almaškom groblju i onima koji su stradali za vreme bombardovanja Novog Sada 6. aprila 1941. godine.

Značaj Petrovaradinske tvrđave

Spomenici na Petrovaradinu i predgrađu, ali i samom Novom Sadu, imaju veliki značaj ne samo za ovaj grad već i za celu Srbiju.

Na pitanje zbog čega je važna njihova obnova i njihovo očuvanje, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ističe: “Petrovaradinska tvrđava sa predgrađem je kulturno dobro od velikog značaja, jedinstvena barokna celina na ovom području, koja ima izuzetan turistički potencijal i kulturno-istorijske vrednosti. Sve navedene obnove su od izuzetne važnosti za očuvanje graditeljskog nasleđa i nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada”, zaključuje Jokić.

Izvor i foto: gradskeinfo