Vrbas: 12 izbegličkih porodica dobilo seoska domaćinstva

U opštini Vrbas stambeno pitanje je rešilo 26 izbegličkih porodica – 14 se uskoro useljava u nove stanove, a 12 familija je dobilo kuću sa okućnicom. Kuće i stanovi obezbeđni su za porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa.

Regionalni stambeni program se sprovodi u saradnji Evropske unije, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima i opštine Vrbas. Predstavnici Vlade Srbije, opštine Vrbas, Komesarijata za izbeglice, ambasade Švajcarske, UNHCR-a i EU obišli su zgradu u ulici Josifa Pančića, u naselju Vinogradi sa novih 14 stanova za izbeglice, čija se gradnja završava i u koju će se tokom leta useliti novi stanari.

U okviru Regionalnog stambenog programa u Vrbasu su uručeni i ugovori vredni 12 hiljade evra o kupovini 12 seoskih domaćinstava izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji su gotovo trideset godina čekali svoj novi dom.

Prilikom uručivanja ugovora za kupovinu seoskih kuća za još 12 izbegličkih porodica, predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević je podsetio da je izbegličkim porodicama obezbeđen i građevinski materijal za sanaciju kuća ili kućni aparati za opremanje novih domova.

Uz podšku Vlade Srbije, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima i uz pomoć Evropske unije, opština Vrbas je uspela da reši stambeno pitanje 26 izbegličkih porodica. Opština Vrbas i Vlada Srbije još jednom su potvrdili zajedničku posvećenost stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život svih građana. U martu prošle godine smo postavili kamen temeljac za izgradnju 14 stanova za rešavanje stambenog pitanja za izbegla lica. Objekat, vredan blizu pola miliona evra, u kojem će svoj novi dom naći 14 porodica, 14 naših sugrađana, naših komšija, sada je u finalnoj fazi gradnje i očekujemo da će uskoro moći da se usele i posle tri decenije počnu novi život – rekao je predsednik opštine Predrag Rojević.

Opština Vrbas iz godine u godinu učestvuje u Regionalnom stambenom programu za izbeglice. Kako ističe Danijela Ilić, članica Opštinskog veća za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica, reč je o velikom i značajnom projektu za opštinu Vrabas, jer se rešavaju egzistencijalne ključne potrebe velikog broja ljudi.

  • Posebno bih istakla činjenicu da će vlasnice devet od 12 kuća koje smo danas dodelili, biti žene. Sredstva koja smo uspeli da obezbedimo su jako značajna za našu opštinu jer na taj način rešavamo jedno od najznačajnijih egzistencijalnih problema izbegličke populacije, a to je stambeno pitanje i na taj način doprinosimo zaustavljanju negativnih migracija i stvaramo priliku da svi ti ljudi grade svoju budućnost u našoj opštini – kazala je Danijela Ilić.

Izvor: rtv.rs

Foto: pixabay.com