U toku višednevna akcija pojačane kontole saobraćaja, evo koje prekršaje “love” saobraćajci

Saobraćajna policija do kraja nedelje sprovodi akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

Ova akcija sprovodi se u 30 evropskih država koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje ne budu koristila sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač motornih vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

U toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto.

Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.

Istovremeno sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovešće i preventivnu kampanju, koja će imati za cilj da ukaže na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečjih sedišta, odnosno na posledice nekorišćenja pomenutih zaštitnih sistema, navodi se u saopštenju.

Izvor: infokg, Jovana Mladenović