U Kikindi okrugli sto: Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena u Srednjem i Severnom Banatu

U Svečanoj sali Gradske kuće juče je održan okrugli sto sa temom „Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena u Srednjem i Severnom Banatu“. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač otvorio je diskusiju, a teme u okviru iste ticale su se jasnog cilja unapređenja položaja žena na tržištu rada, kao i osnaživanja žena u ruralnim područjima u okvirima preduzetništva.

Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika, obratila se prisutnim učesnicima diskusije, ističući zadovoljstvo što je naš grad domaćin predstavnicima vladinog sektora, organizacija UN, predstavnicima civilnog sektora i drugih lokalnih samouprava, koji su inicirali diskusiju na jednu itekako aktuelnu i važnu temu:

,,Ova tema je izuzetno značajna u okviru naše lokalne samouprave, koja teži ka maksimalnom učinku u stvaranju jednog zdravog i tolerantnog društva koje isključuje bilo koji vid diskriminacije. Mi smo do sada na lokalu uspostavili rodne mehanizme, te je u okviru Gradske uprave oformljena komisija za populacionu politiku i rodnu ravnopravnost koja se bavi ovim značajnim pitanjima. Kikinda je jedan od retkih gradova koji je u više od šest programa uveo rodno odgovorno budžetiranje, gde se precizno zna koji su to rodno odgovorni ciljevi i aktivnosti i ka čemu su usmereni, a struktura je definisana po polu. Cilj projekta je da se ženama iz seoskih sredina pruži institucionalna podrška za ekonomsko osnaživanje, imajući u vidu činjenicu da su nedovoljno prepoznate i uključene u razvoj svojih zajednica”, navela je Jakšić Kiurski.

Ispred Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica istakla je sledeće:

„U avgustu 2019. započela je realizacija projekta „Osnaživanje žena u Vojvodini – projekat razvoja preduzetništva seoskih žena“, koji se realizuje u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde, a u aktivnosti su uključena seoska udruženja žena iz Srednjeg i Severnog Banata. U narednih godinu dana nastavićemo svoj rad na unapređenju ekonomskog položaja žena prvenstveno kroz pružanje podrške i pomoći ženama da razviju svoje preduzetničke ideje u samostalni i održivi biznis”.

Nevena Marčeta, projektna koordinatorka u Agenciji UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u ruralnom području dodala je da su istraživanja, kao i različita iskustva, potvrdila da se žene koje žive u ruralnim područjima suočavaju sa brojnim teškoćama koje njihov položaj u zajednici čini nepovoljnim:

„Namera nam je da ženu iz ruralnih područja učinimo ekonomski nezavisnijom, da joj omogućimo otvaranje novih radnih mesta, obezbedimo bolji kvalitet života i utičemo na održivi ekonomski, kulturni i društveni razvoj kroz mere podrške koje se sprovode. To su mere aktivacije na tržištu rada poput različitih obuka za sticanje znanja, dokvalifikacija, prekvalifikacija, a posebno se stavlja akcenat na žensko preduzetništvo, kako bi žene svoj hobi mogle da pretvore u biznis.“

Jučerašnji okrugli sto su zajedno realizovali Grad Kikinda, Centar za podršku ženama, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i “UN Women”, uz podršku Delegacije Evropske Unije kao i predstavnici RPK Severnobanatskog upravnog okruga, Nacionalne službe za zapošljavanje, Edukativnog centra Zrenjanin, i predstavnici Opština Čoka i Nova Crnja.

Izvor i foto: Vojvodina uživo