Svečani prijem za Velikoselce, dobitnike tri odličja na ovogodišnjem „Zlatnom opanku“

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač upriličio je danas prijem za članove Kulturno umetničkog društva „Marija Bursać“ iz Banatskog Velikog Sela. Članovi ovog folklornog ansambla su na festivalu kulturno umetničkih društava “Zlatni Opanak” u Valjevu, u konkurenciji od 22 društva osvojili čak tri odličja.

Prvo mesto u kategoriji za najbolju pevačku grupu celokupnog festivala, drugo mesto osvojili su u kategoriji pevačkih grupa večeri, dok je Vid Vašalić osvojio drugo mesto u kategoriji instrumentalista. Bronzani opanak im je pripao u kategoriji igračkih ansambala. Čestitajući im na ogromnom uspehu gradonačelnik Lukač naveo je da je izuzetna čast i zadovoljstvo biti domaćin ovakvim mladim ljudima:

„Povod je izuzetno važan. Učešće i osvajanje „Bronzanog opanka“ našeg KUD-a „Marija Bursać“ vrlo je važno i veliki je povod ovog današnjeg našeg susreta. Svakako je kontinuitet rada ovog KUD-a, koji dugi niz godina, gotovo od kolonizacije čuva i neguje tradiciju, običaje i kulturu našeg naroda. Veliki entuzijazam krasi sve one koji učestvuju u organizaciji društva, pogotovo u poslednjih meseci. NJihovim entuzijazmom i upornošću KUD beleži sve veći broj članova, što je za pravu pohvalu. Ovde se uče, da najbolje od sebe mogu da pokažu baš kroz igru i pevanje, negujući tradiciju. Kada pogledate sa kolikim zadovoljstvom, ovi mladi ljudi, kojih je sve više, promovišu svoje selo, ali i Kikindu, jasno je da MZ Banatsko Veliko Selo i Grad Kikinda treba da više ulažu u rad KUD-a. Zahvalan sam, u svoje i u ime grada na svemu što ovi mladi ljudi, kroz negovanje folklorne tradicije rade kako bi promovisali kulturu sredine iz koje potiču.“

Članovi KUD-a „Marija Bursać“ s pravom su dokazali da se osim igre i pesme u društvu uče i o maniru, koji diktira kultura, te su svi došli u kompletnoj folklornoj nošnji, a gradonačelniku uručili siboličan poklon, deo narodne nošnje. Kako je objasnio Goran Šormaz, predsednik KUD-a, iako su imali kratak period za pripremu, ipak su se vratili više nego zadovoljni:

„Bili smo jedini folklor sa sela, sva ostala društva su bila iz gradskih sredina. Imali smo i vrlo malo vremena za pripremu, što je dodatno povećalo oduševljenje, kada smo shvatili da je ova prestižna nagrada pripala baš nama. Prijavili smo se u sve tri kategorije, muška pevačka grupa, instrumentaliste i igranje. Radili smo običaje na Svetog Iliju. Poneli smo „Bronzani opanak“ što nismo očekivali.“ priznao je Šormaz.

Festival ,,Zlatni opanak” je manifestacija koja se odvija u Valjevu od 2004. godine i koja za cilj ima predstavljanje različitih tradicionalnih igara. Na festivalu svaki put učestvovuje veliki broj predstavnika iz Srbije, zemalja u okruženju, ali i drugih evropskih zemalja. Cilj festivala je približavanje izvorne narodne muzike, igre i pesme mladima.

Izvor i foto: Vojvodina uživo